De tar 1000-årig textilteknik till Kanada
4 april 2019, Lokaltidningen STO
De fullbokade kurserna på Lödöse museum kombinerade medeltida historia med praktiskt hantverksarbete, nu ska kursens resultat presenteras på en internationell konferens i Vancouver.
Anna Josefsson från Skärhamn och Liselotte Öhrling från Svenshögen träffades vid en spinnträff på Billströmska folkhögskola på Tjörn 2014. Tre år senare beslöt de två entusiasterna sig för att slå samman sina intressen, textilteknik och arkeologi – och lyfta fram det historiska hantverket nålbindning.
”Du och jag ska jobba med nålbindning”
– Jag höll i en spinn och stick-träff i Skärhamn där jag bor, och när Liselotte skulle gå hem sa jag till henne, jag har en känsla av att du och jag ska jobba med nålbindning, berättar Anna Josefsson.
Känslan stämde och Lödöse Museum, där Liselotte Öhrling arbetar som museipedagog, valdes som lokal för kurserna som startade våren 2017.
– Kurserna hölls på en historisk plats med föremål deltagarna kunde få hålla i handen. Vi upplevde att det inte bara vara den medeltida nålbindningen som deltagarna kom nära, utan hela det medeltida livet, säger Liselotte Öhrling.
Kursernas genomförande och resultat är ämnet Anna Josefsson och Liselotte Öhrling kommer prata om på konferensen IONA (Islands of the North Atlantic) i Vancouver mellan den 10 och 13 april.
Hur fick ni kontakt med konferensen?
– Det var en kollega till mig som sa att Simon Fraser University efterfrågar folk som kan de här teknikerna, bland annat nålbindning, säger Liselotte Öhrling.
Förutom föreläsningar kommer de också genomföra flera workshops på det historiska eventet.
– Jag kommer också få chansen att hålla ett föredrag om Lödöses tidiga textiler, för museet har norra Europas största medeltida textila samling, vilket jag inte tror alla känner till, säger Liselotte Öhrling.
En välbevarad vante
Lödöse, där en av Sveriges första städer låg i början av 1000-talet, har en speciell betydelse för just nålvirkningens historia. På 70-talet fann man en nålbunden vante från 1100-talet två meter ner i kulturlagren där staden stått. Vanten, som är gjord av ull och nöthår, är en av de äldsta och bäst bevarade textilfynden i Sverige och planeras att ställas ut för första gången 2021.
Nu ligger vanten dold från solljus nere i museets arkiv, men när lokaltidningen träffade de två stickentusiastserna fick vi i alla fall chansen att se en tolkning av vanten som Anna Josefsson håller på att avsluta.
– De ska med till Kanada, vem vet, det kanske blir kallt där, säger hon mellan nåldragen.
Nålbindnings-nätverket spinns vidare
Totalt stannar de tio dagar i Nordamerika och utöver konferensen planerar de möten med både museum och lokala stickgrupper.
– Vi är inbjudna till en spinnträff i en förort till Vancouver och då tar vi med oss våra nålbindningar. Det här nätverket vi har, bara växer och växer, säger Anna Josefsson med blicken fokuserad på vanten hon skapar på precis samma sätt människor gjorde för 1000 år sedan.