De vill förändra Kungälv och världen

De vill förändra Kungälv och världen

23 juli 2019, Kungälvs-Posten

Medlemmarna i Omställning Kungälv är alla överens om det bara finns en lösning på klimathotet – en omställning av hela samhället.

Gruppen håller möte i Rolf Nilssons lummiga trädgård i Bredsten strax utanför Ytterby. Efter att passerat den solpanelprydda ladan finner vi Rolf Nilsson och rörelsens grundare Pierre Rehnlund i gårdens växthus. Där granskar de de hemodlade tomaterna. Närodlad mat och andra konkreta handlingar för att motverka klimatförändringarna är ett grundläggande koncept för Omställning Kungälv.

Nätverkets mål

– Syftet med vår grupp är dels att stötta varandra i de här tankarna, hur kan man minimera sitt fotavtryck här på jorden. Vi har demonstrerat utanför kommunhuset under Fridays For Future och vi hjälper varandra med olika praktiska saker. Vi lever som vi lär utifrån våra förutsättningar, säger Joy Lagerstedt.

Hon, Rolf Nilsson, Pierre Rehnlund och Hillevi Pernmyr har satt sig tillrätta vid mötesbordet i trädgården. De brukar träffas ungefär en gång varannan vecka för att diskutera hur de genom egna handlingar och rent informativt, kan påverka till en mer hållbar värld.

– Vi planerar att försöka påverka kommunen genom att lämna en motion och till hösten planerar vi tre nya föreläsningar, berättar Joy Lagerstedt.

Transition-nätverket

Omställning Kungälv är en del av Omställning Sverige som är en del av Transition-rörelsen. Totalt finns det nära tusen olika liknande transition-initiativ över världen som samtliga uppmärksammar klimatkrisen. Enligt gruppen i Rolf Nilssons trädgård är de vetenskapliga rapporterna så pass dystra att det är svårt att se hur det kommer att sluta.

– Jag är inte allt för övertygad om att det här kommer gå att lösa, men jag måste göra det här för när min son står vid min kista och tittar ner så vill jag veta att jag gjort vad jag kunnat för att försöka lösa det, säger Pierre Rehnlund.

– Min kristna tro är den största drivkraften för mig, det är mitt ansvar att känna hopp och ta ansvar för skapelsen, säger Hillevi Perlmyr.

Olika synsätt

Mångfald och olika synsätt från olika perspektiv är viktiga grundstenar i gruppen. Pierre Rehnström är tidigare högt uppsatt bankman och i dagsläget kommunfullmäktigeledamot för liberalerna i Kungälv, Hillevi Perlmyr arbetar för kyrkan i Kareby, Joy Lagerstedt är psykoterapeut och Rolf Nilsson driver Bomans foto i centrala Kungälv. Det som förenar dem är deras insikt om klimatets nattsvarta framtid. De har dock svårigheter med att rekrytera ungdomar till rörelsen.

– Det är väldigt få ungdomar, det kommer några enstaka, men de kanske har något annat sätt att kommunicera på. Vi gamla är kanske mer vana att gå på möten och engagera oss, säger Rolf Nilsson.

Mötet fortsätter med att Greta Thunbergs effektiva kommunikation diskuteras och vad man kan lära av den.