Alfons Åberg doneras till Nordiska

Alfons Åberg doneras till museum

10 januari, Lokaltidningen STO

Efter en populär utställning av barnboksförfattarinnan Gunilla Bergströms målningar och collage, donerar hon nu orginalbilder från två Alfons-böcker till Nordiska akvarellmuseets permanenta samling.

Jag ska banne mig rita själen, så hette utställningen med Gunilla Bergströms illustrationer som kunde ses på Nordiska akvarellmuseet förra våren där kända karaktärer som exempelvis Alfons, Milla, Bill och Bolla visades upp. Museet skrev då så här om utställningens bilder:

”Utställningen handlar både om form och innehåll i Gunilla Bergströms skapande. Med en säregen färgpalett, exakt linjeföring och skicklig komposition formar hon trovärdiga miljöer, där hennes gestalter befinner sig mitt i en vardag som vi lätt känner igen. Frågorna som ställs är existentiella och gäller alla åldrar.”

Så här i inledningen av 2019 meddelar Nordiska Akvarellmuseet att de nu får tillskänkt ett permanent bidrag från barnboksikonen i form av 14 orginalbilder från boken Hurra för pappa Åberg och 15 orginalbilder från Där går Tjuv-Alfons. Utöver dessa verk har även museet valt att köpa 15 orginalbilder från boken Bara knyt, Alfons! i samband med donationen.

Bilderna består i stor utsträckning av collage, där exempelvis inklippta tygbitar, tapeter och bandstrumpor kan förekomma, dessa collage kombineras sedan med målade bilder.

Museet tackar Gunilla Bergström i ett pressmeddelande och skriver att de är stolta över att verk från en av Sveriges främsta bilderbokskapare nu ingår i deras samling