Alla känner Burkhardt Baasch

Alla känner Burkhardt Baasch

14 februari 2019, Lokaltidningen STO

Alla grillfester, firmaresor och fotbollssemestrar Burkhardt Baasch arrangerat under åren kan mycket väl placera honom i någon rekordbok. Vi stämde träff med den frikostiga muraren vars hjärta klappar hårt för tysk fotboll.

– Jag tog sådana där thailändska sleepingpills när vi flög hem, vet du när jag vaknade? 35 minuter innan vi skulle landa i Göteborg, säger Burkhardt Baasch och skrattar.

Han har just kommit tillbaka från sin 12:e Thailandsemester i rad och pratar om resan med en bekant vid restaurang Ti Amo. Hon är en av många som vill stanna och hälsa på Burkhardt Baasch under vår intervju. Kanske är det hans stora sociala engagemang som gjort honom så populär på krogen – eller så beror det på att vi befinner oss i hemmalokalen för FC Bayern München Fanclub Stenungsunds, där Burkhardt Baasch är vice ordförande och president.

– Det var här inne vi grundade klubben, då var vi nio man och nu är vi ett 50-tal. Det måste varit väl varit femton, sexton år sedan, frågar han restaurangchefen Ajdin Islamovic i baren som nickar tillbaka.

– I år är det också 20:e året i rad jag åker till Tyskland för Bayern Münchens sista hemmamatch för säsongen, totalt åker vi 25 man. Jag bjuder också mina anställda på en resa varje år, vi har varit i Kroatien, Barcelona, Berlin, på Gyllene tider-konserter, berättar Burkhardt Baasch.

Han driver sedan 23 år tillbaka en kakel- och murfirma i Stenungsund och genom den har han satt sin personliga prägel på hela regionen.

– Jag har murat upp Nösnässkolan, jag har murat Häggvallskolan på Tjörn, jag har murat Kopperskolan, jag har murat Kristinedalsskolan och hur många privatjobb som helst.

Sin murarkarriär startade han redan som 14-åring i sin födelseort Kiel i norra Tyskland.

– I Kiel är alla Hamburg-fans, men vi sa: nix Bayern München, egentligen bara för att jävlas, och så har det fortsatt.

Första gången han besökte Sverige var 1978 när han körde med ett lokalt MC-gäng från Tyskland till Höglandsträffen i Småland.

– Där lärde vi känna en annan motorcykelklubb, Tullgarns MC. De tog med oss till deras klubbstuga och då bjöd jag med hela klubben till Kiel. De kom och de kommer fortfarande.

Det som tog Burkhardt till Stenungsund var kärleken. Under en permission från murarbetet i Tyskland 1985 besökte han kommunen, och istället för att åka tillbaka till Kiel så friade han till sin första fru som han lärt känna via MC-kretsar.

– Redan då började jag arrangera färjeturer mellan Göteborg och Kiel, grillfester och korpfotfotboll.

Nu 35 år senare fortsätter arrangemangen utan stopp. Nästa event sker på tisdag kväll då Bayern München möter Liverpool och Burkhardt Baasch förväntar sig stor uppslutning på restaurangen.

– Vi räknar med 50, 60 man som kommer för att se matchen. Det kommer säkert några Liverpoolfans också för att jävlas med oss.

Hur tror du det kommer gå för er?

– Jag tror inte Bayern klarar Liverpool i år, säger han med tveksam röst.

Det är den enda pessimistiska kommentar Burkhardt Baasch yttrar under hela intervjun.