Birgittas engagemang saknar gränser

Birgittas engegemang saknar gränser

23 juli 2019, Kungälvs-Posten

Nykterhetsrörelsen, fackföreningsrörelsen, fredsrörelsen, ett rikt arbetsliv av sociala frågor och eldsjäl för Rädda Barnen sedan pensionen. Kungälvsmedaljören Birgitta Nilsson har under hela sitt liv vägrat göra avkall på medmänsklighet.

Under det soliga nationaldagsfirandet vid Fästningsholmen i juni tilldelades socionomen och aktivisten Birgitta Nilsson årets Kungälvsmedalj. Motiveringen löd bland annat:

”Hon brinner för folkhälsa och verkar outtröttlig. Att efter ett långt yrkesliv fortsätta 15 år till som volontär istället, det gör intryck och Birgitta har gjort och gör avtryck i Kungälv”.

Avtrycken har blivit många och djupa. Som ordförande för Rädda barnen, som medgrundare av Agape i Kungälv, som fackligt aktiv och som fredsaktivist är det få nätverk i Kungälv som inte känner till Birgittas arbete för andra människor.

– Det var väldigt oväntat att jag fick Kungälvsmedaljen, jag visste inte om att den fanns en gång, men det var verkligen en stor uppmuntran. Jag tycker dock inte jag är särskilt outtröttlig, jag gör det jag orkar med. Vi är ganska många som arbetar efter pensioneringen, är man bara frisk är det inga bekymmer, säger Birgitta Nilsson när vi träffas vid Nytorget över en kaffe.

Birgittas engagemang för föreningsverksamhet påbörjades redan i föräldrahemmet i Skälebräcka norr om Kungälv där hon växte upp på 40-talet. Hennes mamma var aktiv i barnavårdsnämnden och hennes pappa var politiskt aktiv i kommunfullmäktige. Det var också Birgittas pappa som såg till att hon fick utbilda sig på gymnasiet, vilket få var förunnade på 50-talet.

– Jag var bland de första gymnasieeleverna på Thorildskolan, som då hette Kungälvs högre allmänna läroverk. Jag gick halvklassisk linje, det vill säga språk och latin. Vi firade faktiskt 60-års jubileum nu, ett 20-tal samlades på Fars hatt i våras.

Birgitta tog studentexamen i Thorildskolans lokaler 1959. Tio år senare omvandlades Thorildskolan till att enbart vara en högstadieskola när Kongahällagymnasiet stod klar. Där gymnasiet sedan stod i 35 år står nu istället Kongahälla center. Staden har förändrats i rasande fart och Birgitta Nilsson har fått uppleva allt.

– Kungälv var en väldigt liten stad, det var väl 3000 personer som bodde här när jag växte upp, då fanns bara affärerna på Västra gatan och så på Ytterbyvägen fanns Systembolaget och några butiker.

1967 började Birgitta Nilsson på socialkontoret i Kungälv och året därefter flyttade hon och familjen till Komarken. Sedan dess har engagemanget för staden och dess människor inte avtagit på något sätt. Facklig aktivitet, protester mot kärnvapen och kampen för barns rättigheter.

– I mitt yrkesliv har jag alltid jobbat med barn som farit illa på olika sätt. Då tyckte jag det var ganska naturligt att fortsätta arbeta med barnfrågor även efter pensionen.

I år fyller Rädda barnen 100 år och Birgitta Nilsson 80 år. Hon tycker det är en bra tidpunkt att kliva ner från ordförandeposten för Rädda barnen i Kungälv, en position hon haft i nästan tio år. Det innebär ingalunda att hon planerar att bromsa in sitt engagemang. Hon tänker fortsätta öppna upp sin sommarstuga på Dyrön för flyktingflickor, hon tänker fortsätta hjälpa flyktingpojkar med läxor och hon tänker fortsätta skjutsa flyktingfamiljer till aktiviteter – och på årets bokmässa i Göteborg kommer Birgitta som vanligt stå och samla in namnunderskrifter för att kärnvapen en gång för alla ska förbjudas.

Birgitta Nilssons tidslinje

  • 1939 – Födelseår
  • 1959 – tog hon gymnasieexamen vid Kungälvs högra allmänna läroverk
  • 1963 – Gifte sig med Åke Nilsson
  • 1967 – Anställning vid socialkontoret i Kungälv
  • 1968 – Bostad i Komarken
  • 2003 – Pension och medlemskap i Räddar Barnen
  • 2010 – Ordförandeskap för Rädda Barnen Kungälv
  • 2019 – Tilldelad Kungälvsmedaljen för sitt engagemang