De tog Singapore till Kållekärr
15 juni 2019, Lokaltidningen STO
Anacathie och Freakyfir har sprejat färg på skolan i nästan en vecka nu. Med sin Black God avslutar teamet från Singapore sommarens Artscape-projekt i regionen
Den svarta guden och den treögda prärievargen vid hennes sida är nästan klar. Anastasia Catharina och Mohammed Firas ska bara fylla i vissa linjer i konstverket och sedan är det färdigt.
– Det jag målar nu är titeln på konstverket, det betyder den svarta guden, säger Mohammed Firas.
– Uppdraget var att måla en vägg om den svarta guden. Hon kommer från Navajo-mytologin från sydvästa USA och var den gud som placerade ut stjärnorna. I historien om henne finns också en prärievarg som är väldigt lekfull och förstör stjärntecknen som gudarna så tålmodigt försöker bygga i himlen, berättar Anastasia Catharina.
De båda konstnärerna är i 30-års åldern och har en bakgrund inom digitalt skapande.
– Vi började måla väggar för 2,5 år sedan. Innan dess gjorde vi digital konst för spel och mobilappar. Då frågade en kollega om vi ville måla på en vägg och redan efter första försöket var vi fast, säger Anastasia Catharina.
Hur fungerar det arbeta tillsammans?
– Jättebra. När vi målar på en stor vägg så smälter vi samman på något sätt. Jag gillar att måla figurer och Mohammed trivs bättre med att måla djur och på något sätt går allt ihop på ett bra sätt.g
De kallar sig Studio Moonchild och har hunnit med att måla 85 väggar totalt. Duon livnär sig på verksamheten hemma i Singapore där flest av väggmålningarna skapas, men titt som tätt tar de sig även utanför landets gränser.
– Vi har varit i Indonesien, Malaysia och Hong Kong, men det här första gången vi är i Europa och målar, säger Anastasia Catharina.
Vad är ert intryck av Europa och Kållekärr?
– Vi har aldrig sett något liknande, folk är så trevliga och allt är så lugnt och fridfullt, inte alls som i Singapore. När vi åkte över Tjörnbron från fastlandet blev vi chockade över hur vackert allt var.
De berättar att de trivs med att knyta samman olika kulturer i sitt arbete och där har nu den tjörnska kulturen blivit ännu en inspirationskälla.
– Singapore som land består av väldigt många kulturer. I vårt arbete mixar vi japanska taggar och amerikansk gatukultur. Jag är malaj och Anastasia är kines. Sedan sätts hela den kulturella mixen samman i galna färger, säger Muhammed Firad.
Mängder av galna färger är nu alltså utplacerade i STO-regionen när Artscape-projektet tackar för sig. Vid kommunhuset i Stenungsund har WiseTwo från Kenya målat masker, det brittiska konstnärskollektivet Nomad Clan har placerat en vågad dam vid Kulturhuset Fregatten och under kvällen avslutade även den österrikiska konstnären Frau Isa en pärlfiskare på Skärhamns fryshus.