Dia psalma

Sammanlänkade punkgenerationer

15 februari 2019, Lokaltidningen STO

På lördagens spelning på Fregatten visade gamla och nya punkrockare prov på att musikgenren ännu lever och utvecklas.

Efter att bandmedlemmar från de lokala punkbanden Downie boys, Black house hill och Braincoat snackat ihop sig så bestämde de sig för att bjuda in Dia Psalma till Stenungsund för en gemensam spelning, och de gamla 90-talspunkarna var inte sena med att tacka ja.

– Vi har spelat i varenda avkrok i Sverige, men vi tror det är första gången vi spelar här så det är kul att göra något nytt. Se Harrys i Stenungsund, säger Stipen Karlsson, trummis i bandet.

Bandet har en ryckig historia bakom sig, uppstart 1993 och sedan ett uppehåll på nästan tio år mellan 1997 och 2006. Det är först de senaste åren konserterna har tagit fart på allvar igen och en bidragande orsak är den nostalgiska dragningskraft bandet har med sig efter storhetstiden på 1990-talet.

– Men vi är inte ensamma om att vara farbröder i branschen, vi har Asta kask och De Lyckliga kompisarna som spelar ännu, säger Ztikkan Blomberg, som spelar bas.

Hur förberedda var ni på bandets inledande succé?

– Det var så roligt för när vi släppte Gryningstid då hade både Ztikkan och Ulke sina hemnummer på baksidan av plattan med texten ”om ni vill boka så ring”, och så sålde den i hundratusental, säger Pontus Andersson, gitarrist i bandet.

– Jag hade så roliga meddelanden på min telefonsvarare då, en kille från Enköping hade spelat in “Texten till Kärleksmissiler, handlar den om att kasta gelehallon på varandra?”, fortsätter Ztikkan Blomberg.

Hur ser ni på att er storhetstid publikmässigt passerat?

– Det finns inget dåligt att stå till svars för och det är bara gött. Bevisligen behöver man inte ha varit med sedan 94 för att kunna ha en känsla för vår musik, säger Pontus Andersson.

Dia psalma har tagit det lugnt med studiotid sedan de släppte sin senaste platta Re Voltere för tio år sedan, men nu berättar bandet lite hemlighetsfullt att ny musik är på gång.

– Förmodligen några ny låtar under året, säger Ulke Johansson, bandets sångare, men vill inte avslöja så mycket mer.

Under kvällens konsert på Fregatten i Stenungsund spelas dock inga nya låtar upp för publiken utan fokus ligger tvärtom på deras första album Gryningstid från 1994. Både människor som var gamla redan då och personer som inte ens var födda då, skrålar med i låtarna Kalla sinnen, Tro rätt tro fel och Den som spar han har – så även undertecknad.