En bra konstig robot
8 december 2018, Lokaltidningen STO
Ett futuristiskt projekt vill ge samhällsgrupper med fysiska hinder möjlighet att besöka regionens museer på distans. Projektet håller nu på att avslutas och har resulterat i en minst sagt fascinerande robot.
Igår fick hela Västra Götalandsregionens kulturnämnd vara med om en guidad visning av Maria Nordins konst på Nordiska Akvarellmuseet. Det unika med den här visningen var att hela nämnden satt stilla i ett konferensrum vid Nya varvet i Göteborg samtidigt som visningen ute i Skärhamn pågick, allt tack vare robotprojektet Distansbesök på museer.
– Med dagen teknik kan man då alltså med hjälp av Rise fantastiska tekniker, bygga en sån här robot som man via ett webbgränssnitt kan styra hemifrån eller från skolan, säger Jonte Nynäs, projektledare.
Det är forskningsinstitutet Rise Interactive och Nordiska akvarellmuseet som gemensamt står bakom robotbygget som pågått i ungefär ett år, där Rise Interactive utvecklat tekniken och Nordiska akvarellmuseet agerat teststation. Det långsiktiga målet för Västra Götalandsregionen är att länets museer ska få möjlighet att erbjuda distansbesök till grupper som har svårt att ta sig till museum annars.
– Den här typen av sätt att se på konst skulle kunna öppna upp för fler grupper som normalt inte kan ta sig hit, säger Jonte Nynäs.
Under visningen berättade han om Maria Nordins akvareller till robotskärmen som det var vilken visning som helst, och konståskådarna kunde ställa frågor tillbaka via mikroner och högtalare. Lokaltidningen STO fick chans att intervjua nämnden direkt efter visningen.
– Det är jättekul att se det demokratiska i det här projektet, att man kan nå ut till många nya grupper i samhället, funktionsnedsatta personer, människor på äldreboende och människor i andra delar av Sverige; eller till och med andra delar av världen, säger regionutvecklaren Ylva Gustavsson från robotens skärm.
Gunnar Oledal är en av konstruktörerna av roboten och kände sig nöjd efter visningen. När vi frågar hur roboten är uppbyggd ger han en något komplicerad förklaring.
– Den är uppbyggd av massor olika delar som vi försökt sammanfoga. Vi har elektronik och styrkretsar som styr robotplattformen som vi kopplat ihop med motorerna, de är i sig kopplade till varsin styrkrets och så är de kopplade till en liten microdator, den är kopplad till en laptop, som i sin tur också pratar med kamerorna och över wifi till person som sitter och styr, säger han
Mindre komplicerad elektronik lär det dock inte bli då förhoppningen är att projektet ska kunna fortsätta och utvecklas vidare.
– Både vi och Rise har höga förhoppningar om att få fortsatt stöd för det här projektet så vi kan utveckla dels roboten, men också pedagogiken kring det, säger Jonte Nynäs.
Fakta
- Västra Götalands region har sponsrat projektet med 1 000 000 kronor
- Projektet har pågått från första januari och ska avslutas sista december
- Projektmål: Att utveckla teknik och metodik kring distansbesök på museum via robot
- Projektet har sitt ursprung i det tidigare regionala projektet Robotar i vården från 2015
- Det unika med årets projekt är att Rise Interactive och museet själva konstruerat roboten
- Liknande distansvisningsrobotar rullar redan i Australien, England och Nederländerna