En fullbokad turistsäsong
27 juli 2018, Lokaltidningen STO
Vi har granskat hur turistsäsongen sett ut hittills och resultatet visar fullbokade hotell och campingplatser, med andra ord en toppensommar för branschen.
Västkusten fortsätter ligga i absolut framkant när det kommer till val semesterort. Tjörns turistbyrå informerar att åtminstone 80 procent av gästerna som kommer in till dem är från utlandet, vilket egentligen inte särskilt förvånade. Tidigare har både CNN och National Geographic lagt in Bohusläns kust som storslagna vildmarksområden i tio-i-topp listor.
– Vi aldrig haft så många gäster som den här sommaren, vi är fullbokade i veckor framöver. Det kommer in upp emot 20 turister varje dag. Vi får neka boende och telefonerna ringer i ett. När vädret svänger märker vi att många lämnar campingen, men i år har det varit så bra väder så pass länge och då märker vi att många stannar långa perioder.
Receptionisten Anna Mattsson är tvungen att avbryta vårt samtal på då gäster väller in på Hav och logi camping på Tjörn. Kajsa Algestrand, receptionist vid Algöns camping, berättar att det är samma visa hos dem. Cirka 20 gäster om dagen får de neka plats eftersom campingen är fylld och uppbokad flera veckor framåt.
– Det soliga vädret påverkar till att fler väljer att stanna längre och till att vi säljer mycket glass, den tar slut hela tiden, säger Kajsa Algestrand.
Vid Stocken camping på Orust finns det trots allt några campingplatser kvar när vi ringer upp.
– Tältplatser går alltid att ordna även om det är väldigt många tält uppsatta redan, men husvagnsplatser med eluttag är helt slut och de vanliga husvagnsplatserna är nästan helt slut. Det är mitt första år här på campingen så jag vet inte exakt hur det sett de andra åren, men jag har förstått det som att vi har väldigt många gäster i sommar. Just nu är 373 incheckade gäster incheckade så det är en del att göra, säger Teo Rendahl, receptionist vid Stocken camping.
Vår sista koll gör vi på booking.com, mellan lördagen och söndagen finner vi ett tillgängligt hotellrum på Orust och inget tillgängliga hotellrum på Tjörn. Vill man bo i Stenungsund via sidan finns det dock många alternativ, men få under tusen kronor natten.
Otto och Birgitte Paulers husbil rullar in på Tjörnbrons campingområde och hunden Bernie är glad att få komma ut campingbilen. De har varit smarta och bokat platsen i förväg.
– Vi startade i Strömstad och har sedan besökt Lysekil, sedan har vi stannat till i Rönnäng. Nu ska vi vidare söderut, säger Birgitte Pauler.
Hon och Otto poängterar att de även rest på Östkusten men att de definitivt föredrar Västkustens omväxlande natur.
– Det är så vackert här, naturen och havet, landskapet är fantastiskt. Det är vår andra gång på Västkusten i Sverige och vi tror att det kommer bli många fler besök i framtiden.
Tre turistbyråer
Vi ställde tre frågor till Stenungsunds, Tjörns och Orusts turistbyråer och fick en god rapport om sommarens turistsäsong.
1 Hur uppbokad har årets turistsäsong varit?
2 Vad är populärast i år?
3 Hur kan turismen utvecklas i er kommun?
1 – Vi letar med ljus och lykta efter boenden för nästan alla hotell är fullbokade, precis som campingplatserna. Då gäller det inte heller enbart husvagnsplatser utan även tältplatserna är tagna, man får inte in ett tält på campingarna. Vill man tälta ute i naturen hänvisar vi till allemansrätten och påpekar att man ska hålla sig undan från att campa vid badplatserna eftersom allemansrätten inte gäller dem.
2 – Dyrön är absolut populärast, ja både Åstol och Dyrön är väldigt välbesökta öar och det är ofta man får vänta en färjetur då färjorna är fullproppade med turister. En annan nykomling som blir allt populärare är Världens svettigaste konstrunda, en led på tolv kilometer mellan Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn och konstutställningen i Pilane.
3 – Fler boenden efterfrågas och vi försöker förlänga säsongen med vår septembersatsning, Remember september. Den innebär att vi försöker få fler platser att hålla öppna så att du som turist ska kunna gå ut och äta på kvällarna och uppleva saker även efter augusti.
1 – I Stenungsund är det väldigt fullbokat, exempelvis Stenungsbaden har varit fullt trots att de har så många rum. Kommer turister in samma dag och letar boende är det väldigt svårt att hitta, men vi har egna pärmar med boenden som inte finns med på booking.com till exempel, där finns några smultronställen också. Det brukar lösa sig.
2 – Shoppingen är populärast och att vandra på Stenungsön är också uppskattat, där finna jättefina vandringleder. Många vill också till öarna, lilla Brattön till exempel. Många turister kommer hit som en startpunkt för att sedan komma ut till stora öarna.
3 – Något jag tänkt på är mer båtuthyrning och kajakuthyrning, sådana grejer. Man skulle även kunna utveckla turismen i Svartedalen, det är mycket fiske och vandring där just nu, men även mer kanotuthyrningen skulle bli bra.
1 – Det är en intensivare säsong än vanligt på Orust och många har att göra om man säger så. Det finns väldigt många boenden att välja på och kommer man in till turistbyrån finns det även en anslagstavla där alla på Orust kan informera om olika evenemang.
2 – Framför allt våra fina öar, till exempel Käringön, Gullholmen, men även Nösunds havshotell är väldigt populärt, Slussen har sitt pensionat, Tavlebord besöker många. Många som bor här är kvar och upplever sin hembygd under semestern, det är väldigt viktigt och kul. Jag är själv på semester på jobbet varje dag för folk är så trevliga, på min riktiga semester besökte jag just Käringön och även Pilane på Tjörn.
3 – Orust är väldigt för hållbarhet så vi hoppas på aktiviteter som kan genomföras om och om igen. Då är sammankopplade vandringsleder en bra tanke och själv kan jag tänka mig ett Orustpass som kan samordna både boende och olika aktiviteter, som exempelvis kanotturer, båtturer och liknande.