En god känsla för temperatur

En god känsla för temperatur

11 augusti 2018, Lokaltidningen STO

Christer Niklasson har alltid varit intresserad av vädret och hur det kan mätas. Nu har hans hus i Olsnäs på Tjörn blivit till en uppkopplad mätcentral.

– Den som står till vänster mäter vindriktning och den som står längst till höger är en väderstation som tar allt; regn, temperatur, vind, säger Christer Niklasson samtidigt som han pekar på två apparater uppe på bergknallen bakom huset.

Vi står utanför dörren på han och hans fru Eva Cecilias Niklassons hem, en utbyggd sommarstuga i Olsnäs. Tomten ligger en kort gångväg från vattenbrynet, här finns ett rikt fågelliv och en vacker utsikt över sundet till Jörlanda. Christer Niklasson fortsätter guidningen.

– Uppe på skorstenen sitter en vindmätare och i vedlådan här har jag en temperaturmätare, och här under hänger en till till. Du fattar nu att jag är galen, säger han och skrattar.

Sitt intresse för mätningar startade i 20-års åldern när han började skriva upp dagstemperaturer, nattemperaturer, hur mycket det regnat, om det snöat. Sedan dess har det blivit lådor med dagböcker och almanackor överfyllda med siffror. Nu för tiden når man även mätningarna på hans hemsida, www.christerniklasson.se.

Christer och Eva Cecilia Niklasson träffades vid Spekeröd dansbana den första oktober 1977, flyttade till Romelanda 1982 och landade permanent på Tjörn 2012. Hon har inget emot sin mans stora väderintresse.

– Det är bra att får hålla på med sådant han tycker är roligt, men jag är inte så intresserad av det, berättar hon.

– Hon behöver aldrig fråga heller, jag kommer in och berättar temperaturen ändå, säger Christer Niklasson.

Varje lördag klockan 11:00 i tjugo års tid har Christer Niklasson gått ut på Olsnäs brygga och mätt vattnets temperatur.

Varför skriver du egentligen upp alla dessa temperaturer?

– Jo men det är ju ofta så när man sitter och pratar, att någon minns något konstigt väder och kikar man då i dagböckerna så kan man ser om det stämmer.

Under sommaren har Christer Niklasson noterat en unikt lång period av varma vattentemperaturer i Olsnäs, över 20 grader redan vid maj vilket hållit i sig fram tills nu. Vattnet har däremot inte varit extremt varmt.

– Jag har ett minne från 70-talet. Det var när de visade Hajen på biograferna, då var det en väldigt varm sommar och vid Olsnäs badplats så stod folk i vattnet för det var så varmt. Det mättes till 27 grader.

Det blåser kuling vid bryggan där Christer Niklasson nu satt sig på huk och lagt ner temperaturmätarsladden i vattnet. Efter någon minuts mätning står det 21,2 grader celcius på displayen i hans hand – Information hans fru snart kommer få berättat för sig.