Full fart på Jörlandaskolan

Full fart på Jörlandaskolan

15 maj 2019, Lokaltidningen STO

Under torsdagen var det dags för Jörlandaloppet och solen strålade dagen till ära. Jörlandaskolans rektor tillika initativtagare till tävlingen Maria Sergi säger att det är elevernas engagemang som gjort det hela till en riktig succé.

Det var packat med folk på skolgården i Jörlanda när alla skolans elever, från förskola till sjätte klass, värmde upp inför Jörlandaloppet. Stämningen var på topp när starten räknades ner och inom kort var en hela Jörlandaskolan på språng i solskenet. På plats fanns även föräldrar och mor och far-föräldrar som glatt hejade på.

– Idag kör vi Jörlandaloppet, det årliga, i andan av Göteborgs-varvet och Stockholm maraton som väntar inom kort. Så vi ligger i tiden här, säger rektor och initiativtagare Maria Sergi som själv en riktigt löpfantast.

Hur många år har Jörlandaloppet sprungits?

– Det här är andra året så vi har ettårsjubiluem säger Maria Sergi och skrattar.

Med tanke på alla glada miner och sammanhållningen som skolans utstrålande under dagen kan man nog räkna med Jörlandaloppet kommer fortsätta dyka upp år efter år. Två som redan är vana vid tävlingskonceptet är tredjeklassarna Lisa Ros och Vilma Strömfelt då de även var med och sprang förra året. Lokaltidningen stoppar dem för en intervju när de precis avslutat sitt andra varv runt löpslingan som börjar och slutar vid skolgården.

– Vi har kört två varv än så länge, det blev lite jobbigt, men nu ska vi ta vatten och hälla över oss, säger Lisa.

Hur många varv planerar ni idag?

– Tio säger Wilma och skrattar.

– Jag tror inte det kommer gå så bra med tio, men vi försöker till sju i alla fall säger Lisa.

Slingan är cirka 700 meter lång och eleverna får springa hur många varv de vill. Varje gång eleverna passerar mål får de ett gummiband av skolpersonalen och i slutändan kommer rektor Maria Sergi fånga in i alla gummiband för att se hur långt eleverna sprungit totalt. Målet är bräcka förra årets gemensamma distans.