HBTQ på tapeten
24 juli 2018, Lokaltidningen STO
I fredags var det dags för den första HBTQ-festivalen i STO-regionens historia och i nuläget arbetar samtliga kommuner med frågor kopplade till inkludering.
Färgglada flaggor fladdrar i vinden i Kulturhusparken i Stenungsund. Initiativtagaren Linus Sikström sitter på gräsmattan, spelar munspel och stämmer sin gitarr inför ett senare framträdande. Många artister är inplanerade för kvällen, men just nu ligger festivalbesökarnas fokus på en fotoutställning av en Queer-aktivist.
– Jag heter Freja Lindmark, mitt pronom är hen, jag ställer ut bilder.
Hen kallar sig intersektionell feminist och queer- och transaktivist och säger att hen arbetar med grundläggande, rättigheter hen inte anser finns i samhället idag.
– Jag försöker prata om vad representation gör med människor. Vilka är det som ges utrymme i reklam och media? För det bidrar till hur vi lär känna oss själva, om vi ser oss själva representerade är det en bekräftelse på att man finns, men finns ingen representation skapar det ett extremt osynliggörande. Människor suddas ut och tillåts knappt existera.
På utställningsväggen syns foton på människor, representationer av människokategorier som inte får lika stor del av det mediala utrymmet som andra, enligt Freja Lindberg. Några bilder är i svartvitt och några i färg. Några bilder är på transsexuella, några bilder visar helt nakna kroppar och Freja Lindberg syns även själv på fotografierna. Moa Nilsson, Felicia Sörensen, Frida Jonsson och Matilda Andersson, alla utom Felicia från STO-regionen, står och iakttar utställningen. De säger att de tycker Freja Lindbergs foton är coola och att det är bra att hon vågar stå för vem hon är.
– Det här är en viktig festival för folk borde få kunna vara sig själva och visa upp sig. Jag tycker det är roligt att det händer här i Stenungsund för det brukar inte vara mycket grejer som arrangeras här, säger Matilda Andersson.
Arrangörerna bakom festivalen träffades av en slump på Fregatten och representerar hela regionen, Julia Råbe kommer från Stora Höga, Julie Galipaud kommer från Varekil, Melwin Kapp kommer från Skärhamn och Felicia Winkler bor i Stenungsund. De brinner alla för frågorna och att informera om ämnet. Just information om frågor rörande HBTQ är en av de viktigaste tankarna bakom festivalen och är något de saknar från skola och kommuner.
Så här arbetar kommunerna med HBTQ frågor:
Som en del av arbetet mot att bli en mer attraktiv och välkomnande kommun har vi bland annat utformat könsneutrala blanketter för medborgarna. All kommunikation från kommunen och medborgare ska vara inkluderande – det gäller i tal, skrift och bilder. I samband med Pride-festivalen brukar kommunen flagga med regnbågsflaggan. Detta är exempel på några aktiviteter som kommunen gör för att bli en mer öppen och inkluderande kommun, skriver Anette Oscarsson, Sektorchef stödfunktioner.
– Vi hade ett kommunstyrelsemöte i våras där HBTQ-frågor lyftes. Alla ledamöterna fick då se en film som handlade om hur transpersoner blir bemötta, hur det kan vara att växa upp som HBTQ-person och hur man kan skapa förståelse. Där växte det fram en diskussion om hur de här frågorna kan belysas i skolan och det visade sig att HBTQ inte tas upp alls där i nuläget. Nu planerar kommunen att ta upp HBTQ i skolmiljön exempelvis genom filmvisning och informationsmöten, men eftersom ämnet lyfts så nyligen är detta ett pågående arbete, säger Susanne Landgren, ledamot i socialstyrelsen.
Vi tycker att HBTQ-frågorna är viktiga och Folkhälsorådet har det som ett prioriterat område under 2018. Det fanns under våren ett HBTQ-café för ungdomar som vi stöttade ekonomiskt. Orust kommun kommer att hissa HBTQ- flaggan i anslutning till Europriden i Göteborg och de lokala evenemang som sker på Orust, skriver Anna Sandberg, folkhälsostrateg.