Hunden Fia dog i leptospiros

Labradoren Fia dog i Leptospiros

06 januari 2018, Lokaltidningen STO

Att hundar dör av leptospiros är ovanligt i Sverige, men trots incidenten säger flera veterinärer att det inte finns anledningen att oroa sig för smittan eller ett eventuellt utbrott.

I november var Cristel Sörensen ute med på promenad i med sina hundar i Spekeröd och märkte då att något inte stod rätt till med labradoren Fia.

– Jag upptäckte att hon var alldeles slö och hade rinnande ögon. Jag trodde hon fått något i ögat och när jag tittade efter var hon alldeles vit i slemhinnorna. Jag åkte då in akut till en klinik i Kungälv där de tog alla prover och röntgade, det enda de kunde konstatera var att hon hade blodbrist.

Proverna för Leptospiros blev då negativa trots att Fia med all sannolikhet redan var smittad. Blodbristen föranledde istället kliniken att behandla Fia med kortison.

– Hon blev sämre eftersom det inte var rätt behandling. Till slut åkte vi in till Blå stjärnans akutmottagning. Hon var så sjuk att jag fick bära henne till bilen, där trodde en veterinär att det var leptospiros och satte in behandlingen, men det var för sent. Hon hade hon för stor påverkan på alla inre organ; lungor, njurar, gallblåsa, hjärta.

Det var i mitten av december Fia blev tvungen att avlivas, sju och ett halvt år gammal. Den ansvarige veterinären hörde av sig till Cristel Sörensen efteråt och bekräftade att det verkligen rörde sig om Leptospiros. Nu har Cristel gått ut på Facebook och varnat andra hundägare om smittan. Det viktigaste rådet hon vill ge andra är att vaccinera sina hundar mot bakterien, något hon själv önskar att hon fått mer information om tidigare.

– Alla bör vaccinera sina hundar mot leptospiros om det inte finns särskilda medicinska skäl emot det, säger Cristel Sörensen som själv jobbar som sjuksköterska.

Lokaltidningen STO har varit i kontakt med två veterinärer och de har en annorlunda syn på vaccin mot bakterien.

– Vanligen orsakar infektion med leptospira hos hund ingen sjukdom alls. I de fall sjukdom utvecklas brukar symtomen vara milda. En del hundar kan utveckla allvarligare sjukdom och dödsfall kan inträffa, men det är ovanligt. Infektion med leptospira hos hund är vanligen inte en dödlig sjukdom, säger Lotta Gustavsson Schütz vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Bör man vaccinera sin hund mot leptospiros?

– Man delar upp vacciner i basvacciner och tilläggsvacciner. Basvacciner är mot valpsjuka, smittsam leverinflammation och hundpest (eller parvo) och de rekommenderas till alla hundar, sedan har man det som kallas för tilläggsvacciner och där gör man en bedömning hos varje enskild individ för behovet av vaccin.

Lotta Gustavsson menar att detta gäller för hundägare i Stenungsundsområdet, även med det enskilda fallet i åtanke. Lina Ruda är veterinär vid Blå stjärnans djursjukhus och hon håller med om att vaccination inte bör rekommenderas generellt.

– Det är framförallt enskilda individer i Sverige som drabbas av leptospiros så det brukar inte vara något utbrott på det sättet. Vi får in några ströfall av det här, framför allt från hundar som lever i ett lantligt läge.

Lina Ruda har full förståelse för tragedin att mista ett djur, men betonar att de på Blå Stjärnans djursjukhus inte sett någon ökningen av infektionssjukdomen och att hundägare inte behöver oroa sig.

– De flesta som drabbas klarar sig eftersom hundar svarar på antibiotika, det gäller bara att behandla i tid.