Kaj sprider 80 år av minnen på Facebook

Kaj sprider 80 år av minnen på Facebook

3 februari 2019, Lokaltidningen STO

I dag den tredje februari 2019 fyller Kaj Bremertz 80 år och denna mångsidiga kreatör tåls att uppmärksammas oavsett vilken respektabel ålder som uppnåtts.

Det som fick oss att sökte upp Kaj Bremertz var inte hans jubileum utan hans öppna Facebook-arkiv av personliga och lokala minnen. Det var först när Kaj Bremertz fru Margareta frågade om vi kommit på besök på grund av födelsedagen, som det gick upp för oss att Kaj fyllde jämnt om bara några dagar.

– När jag fyllde 70 så hörde tidningarna av sig, men då gick jag inte med på någonting. Hade jag fått bestämma hade min 80-årsdag blivit en vanlig dag som alla andra, säger Kaj med finurlig röst.

– Men jag har planerat, säger Margareta.

Kaj leder tillbaka vårt samtal till sitt stora intresse för minnen och bevarandet av dem.

– Jag har en del tid över så när jag tittar i min låda med bilder kan jag tänka, den där har jag inte gjort något med och då har jag lagt ut bilden på Facebook och skrivit en kort historia till. Mycket från min barndom har jag lagt ut, säger han.

”Jag var något av en drömmare”

Kajs barndom påbörjades samma år som andra världskriget bröt ut och under uppväxten bodde han i Göteborg, Spekeröd och Uppsalatrakten. Hans kreativa sida var stark redan från början och kanske kryddades den av de högar med äventyrsböcker han läste under barndomsåren.

– Jag tyckte om att rita som barn och man fick lite beröm och då blev det roligare och roligare, men när det var dags att välja yrke så visste jag ingenting om vad jag ville bli. Jag var något av en drömmare. Jag gick ett år på yrkeshögskola vid Järntorget i Göteborg och så fick jag praktik vid Gulins varuhuskedja och där blev jag kvar som dekoratör.

Kajs koppling till Orust startade först när hans mamma Berit flyttade till gården som hushållerska 1959 och kärlek uppstod mellan henne och gårdsägaren Karl Niklasson. När hon 1967 senare gick bort så ärvde Kaj en del av gården och flyttade snart ut till ön för att driva jordbruket tillsammans med sin styvfar.

– Det var ganska omtumlande att flytta ut hit, man hade inte så mycket erfarenhet av hur det var att bo på landet.

Kaj och Karl hjälptes åt att ta hand om korna och markerna, samtidigt som Kaj skötte sitt dagliga arbete inne i Göteborg som dekoratör, en titel som under årens lopp omvandlades till Art director. Det blev ett liv med mycket och omväxlande arbete.

– På semestrarna fick man jobba med hö istället för att åka till Mallorca, säger Kaj och skrattar.

Styvfar Kalle gick bort år 2000, och han hade många bilder sparade från förr. Bilder som Kaj nu lagt upp i Orust-grupper på Facebook. Kaj Bremertz passion för att bevara minnen från det förflutna förstärker han med sin grafiska kunskap och resultatet är en profil fylld till bredden av historisk kuriosa. En bild visar en väska och några kuponger och har texten:

”1943 – Brist på allt var i det i krigstider pga av Herr Hitler. Även Kaj måste ha kuponger för att handla”

I framkanten av en föränderlig tid

En annan bild från 1951 visar en stuga i Spekeröd där Kaj Bremertz bodde som 12-åring, ett hus som saknade både el och rinnande vatten. Kaj Bremertz har verkligen upplevt ett samhälle i omvandling och kan vid åttio-års ålder stoltsera med att han istället för att fastna i utvecklingens bakvatten, befinner sig i utvecklingens framkant – och knyter samman de båda. Den typen av visdom kan nog kräva sina år att utveckla. Lokaltidningen STO önskar Kaj Bremertz ett stort grattis på födelsedagen imorgon.

Kajs tidslinje

  • 1939 – Föds på Göteborgs barnbördshus vid Linnéplatsen
  • 1946 – Börjar första klass på Bagaregårdsskolan i Göteborg
  • 1954 – Går Yrkeshögskolekurs Dekoration och detaljhandel
  • 1955 – Får sitt första riktiga jobb på marknadsavdelningen vid Gulins varuhus
  • 1960 – Blir pappa för första gången
  • 1970 – Flyttar till Stala på Orust
  • 1979 – Möter sin nuvarande fru Margareta
  • 2002 – Pensionerar sig efter trogen tjänst
  • 2010 – Skaffade sig Facebook-konto
  • 2019 – Fyller 80 år