Komplex juridisk status för Ola Bini

Komplex juridisk status för Ola Bini

23 juli, Kungälvs-Posten

Ola Bini från Kode har på kort tid blivit en världskändis efter att han arresterades på Quitos internationella flygplats i Ecuador den 11:e april anklagad för att ha försökt destabilisera den ecuadorianska staten i samröre med Julian Assange och Wikileaks.

Efter 70 dagars fängelsevistelse, den 20 juni, släpptes han på fri fot efter en så kallad habeas corpus-förhandling där hans advokater krävde att få veta vad han stod anklagad för.

– Det var en annan domstol som är separat från brottsförhandlingarna, som slog fast att mina rättigheter bröts vid gripandet av mig. Den domstolen beordrade att jag omedelbart skulle släppas fri, men de satte också restriktionerna att jag måste presentera mig varje fredag för åklagaren och att jag inte får lämna landet, berättar Ola Bini.

För en vecka sedan fick han tillgång till sin lägenhet i Quito igen där han sitter och pratar med oss via videolänk.

– Vi är uppe på 98 dagar sedan jag greps och de har fortfarande inte sagt vad jag ska ha gjort och de har fortfarande inte ställt mig en enda fråga.

Komplex juridisk situation

Trots detta fortsätter den juridiska processen mot Ola Bini och enligt honom börjar det bli allt svårare för åklagarna att hålla liv i utredningen. I brist på bevis försöker de just nu länka en ny person till det påstådda brottet, vilket skulle ge dem 30 dagar till att utreda Ola Bini. Denna åtgärd måste först godkännas av en domare som tidigare försökt avsäga sig fallet men nekats. Därmed är Ola Bini i ett juridiskt limbo tills domaren dels skrivit under att hon kommer tillbaka till fallet och dels skrivit under att hon accepterar länkningen av den nya personen. När detta sker har alltså åklagaren ytterligare en månad till på sig att samla in nya bevis. Ola Bini misstänker att de inte kommer dra sig för någonting i det arbetet.

– Vi är väldigt oroliga för att de kommer plantera bevis, det har gått så här långt utan att de hittat något och lägger de ner undersökningen kommer de erkänna att de inte haft någon anledning att göra det här från början, vilket skulle vara en stor prestigeförlust för dem.

Varför tror du att du blivit anklagad?

– Vi vet inte den riktiga anledningen. De hävdar att jag samarbetat med Julian och ryska hackers för att destabilisera regeringen, men de har bara sagt det i media utan att presentera bevis. Så här tolkar jag det, när presidenten kastade ut Julian från ambassaden så har han fått väldigt mycket press på sig internationellt sett. Därför ville han hitta anledningar som kan motivera det beslutet och från mitt perspektiv handlar det om att jag är en vän till Julian och har besökt honom på ambassaden.

Ola Bini flyttade från Chicago i USA till Quito i Ecuador 2013 genom det internationella konsultbolaget Thaughtworks som ville expandera i Sydamerika. I hans arbete utvecklar han mjukvara som rör säkerhet och personlig integritet och det var i det syftet att prata liknande typ av programmering som han fick kontakt med Julian Assange via en bekant.

– Det var juni 2013 jag träffade honom första gången när jag åkte till ambassaden och så blev vi vänner. Han var otroligt isolerad så i och med att jag hade möjlighet att komma dit som en vän och stödja honom så gjorde jag det när jag var i Europa.

Hur är Julian Assange som person?

– Julian Assange är väldigt smart, väldigt insiktsfull och väldigt passionerad för allt han brinner för. En väldigt inspirerande person.

Det har framkommit uppslag i media nyligen om att Assange bedrivit en spionscentral i Ecuadors ambassad i London, var det något du la märke till?

– Nej, jag fick aldrig det intrycket. Att utmåla det som en spioncentral känns från mitt perspektiv väldigt osannolikt, folk inser inte hur mycket övervakning han var satt under. Idén att han skulle driva en spioncentral där känns ganska löjlig.

Trots den osäkra situation Ola befinner sig i har han inga planer på att lämna Ecuador och framhäver att man inte bör blanda in hela landet i den rättsskandal han utsätts för. Han berättar att han har ett stort inhemskt stöd och att han dagligen stoppas av ecuadorianer som vill ta en selfie med honom.

Hur ser du på att du blivit en internationellt känd person beroende på den här affären?

– Jag tycker det är lite jobbigt. Jag är så klart väldigt tacksam för allt stöd, men egentligen vill jag bara fortsätta mitt arbete här i Ecuador. Samtidigt kanske jag kommer behöva ändra mina mål, jag har ett ansvar att använda det här kändisskapet på bästa möjliga sätt och jag måste lista hur jag ska göra det.