Livet som oljeplattformsoperatör
28 maj 2019, Lokaltidningen STO
Det rullande schemat innebär två veckor av isolering ute på en oljeplattform i Nordsjön och fyra veckor av ledig tid hemma på Tjörn – en tillvaro han längtat efter i åratal.
40 mil utanför Norges kust ligger oljeplattformen Martin Linge där Linus Arvidsson arbetat som processoperatör sedan förra sommaren. Att jobba på plattform började han drömma om redan under sin TUNA-utbildning (Teknisk utbildning med näringslivsanknytning) i Stenungsund i slutet av 2010-talet.
– Man jobbar två veckor och är ledig fyra, så det är mycket ledighet när man jobbar ute på plattform. Därför har jag haft det som mål från det att jag gick i skolan, säger Linus.
En karriär i olja och gas
Efter utbildningen i Stenungsund började han omgående jobba på Borealis industrier och bara några år senare befann han sig på en gasfabrik i en av världens nordligaste städer, Hammarfest i Norge. Linus berättar att jobbet som processoperatör inte är något för den fumlige.
– Gör du ett knapptryck fel så kan det vara snack om 300 miljoner. Vi hade en lärling där uppe som skulle sänka produktionen från 540 ton till 535 ton, men han skrev 53 och tryckte enter. Det stannade alltihop och så kostade det några hundra miljoner i tappad inkomst, säger Linus.
En seg väntan
I Hammerfest fick han dock vänta sju år på att få komma ut på en plattform ute till havs beroende på en konjunkturnedgång i oljebranschen som varade i nästan sex år. Men så förra året vände utvecklingen och Linus blev därmed erbjuden en anställning vid Equinors (föredetta Statoil) plattformsprojekt Martin Linge.
– Det är en helt ny plattform. När jag började i Augusti hade man precis lyft den på plats. När den kommer i drift om ett år ska det vara 18 man på plattformen, men nu är vi nästan 800 där för att färdigställa den.
Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– Jag jobbar med säkerhet så vi har hand om att alla arbetslag jobbar säkert. Vi godkänner att folk får jobba och att de jobbar där de ska jobba. Vi är sista barriären så att inte en olycka ska hända, säger Linus.
På plattformen bor han i en 8,5 kvadratmeter stor hytt med säng, ett skåp, tv, skrivbord, samt toalett och dusch.
– Det är ofta dåligt väder, storm och orkan är det titt som tätt under vintrarna. Då rör det sig ordentligt.
När inte Linus befinner sig på en avlägsen oljeplattform bor han i en stor villa i Skärhamn tillsammans med frun Stina och dottern Tilde. Under Lokaltidningens besök är köket det enda möjliga rummet för en intervju eftersom Linus personligen slagit ut hela undervåningens golv med en slägga. Bergvärme ska installeras och Linus är inte den som tackar nej till att testa en ny upplevelse under sin lediga tid. Det senaste intresset han fått upp ögongen för är drönarfotografering och där har han redan hunnit hunnit bli ett namn på Facebook. Nu får dock köksrenovering och fotografering vänta för i dagarna startar tvåveckor-skiftet på Nordsjön igen.