Nazister hyrde lokal under falsk flagg

Nazister hyrde lokal under falsk flagg

3 maj 2019, Lokaltidningen STO

Den 1:e maj hyrdes Ucklumgården under förevändningen födelsedagsfest. Bakom bokningen fanns dock Nordiska motståndsrörelsen som använde lokalerna som mötesplats i samband med den nazistiska demonstrationen i Kungälv. Föreningen Ucklumgården känner sig lurad och illa till mods över förfarandet.

Ditte Olausson, ordförande för föreningen, blev kontaktad av en äldre kvinna för drygt två månader sedan om möjligheten att hyra Ucklumgården för en födelsedagsfest den 1:e maj. Ditte blev fundersam över valet av datum, men kvinnan lät övertygande.

– Hon sa att det var en bra dag eftersom släkt och vänner var lediga. Vi hade sedan kontinuerlig kontakt och jag fick inga dåliga vibrationer.

Under kontakten framkom att den äldre kvinnan planerade att slå samman två födelsedagsfester och att hon själv inte var någon av de som fyllde år. Ditte Olausson möter upp personerna den 1:e maj vid Ucklumgården, men börjar snabbt ana oråd.

– När jag åker därifrån så står det en liten mystisk bil inbackad på baksidan och där står fyra personer och gömmer sig mot husväggen. Jag stannar och frågar vad de gör, de svarar inte utan går in på framsidan av gården. Där fick jag första dåliga magkänslan, säger Ditte Olausson.

Hon kontaktar då polisen rådgivning 114 14 och de säger till henne att hålla fast vid sin magkänsla. Ett par timmar senare åker Ditte förbi gården igen och nu femton personer på plats. Någon födelsedagsstämning är det inte tal om.

– Jag frågade igen om födelsedagspersonerna hade kommit, men de hade de inte gjort, utan de riggade fortfarande. Jag kunde inte göra så mycket, de ha inte gjort något fel där och då, men hade jag sett ett plakat hade jag kunnat kasta ut dem.

Ditte Olausson åker förbi ett flertal gånger till och snart är det hundratals besökare på plats. Nu råder det ingen tvekan om att det är nazister som befinner sig i Ucklumgårdens lokaler.

– Det jag var mest rädd för att de skulle komma motståndare dit, det hade kunnat drabba de boende i området och det finns många barn som bor här.

Vi åtta på kvällen brister det för Ditte Olausson som är mycket irriterad över alla lögner hon fått höra. Hon går alldeles själv fram till 70 nazister, tittar dem rakt i ansiktet och skäller ut dem efter noter.

– Jag fick sagt exakt vad jag tycker om deras förfarande. Jag talade om för dem att jag var fruktansvärt besviken över att de inte gav oss respekten att få säga nej till politiska organisationer, att det var svagt av dem att inte kunna stå för det man tycker utan istället gömma sig bakom lögner och samtidigt utsätta vår lilla by för den stora risken de gjorde.

Ditte Olausson gav dem en halvtimme på sig att packa ihop och städa, när hon kom tillbaka var nazisterna borta.

Vad har du dragit för lärdom av händelserna?

– Jag har kopplat in Bygdegårdarnas riskförbund och bett dem att prata med jurister. Jag vill få till en juridisk riktig förklaring i kontrakten som skulle ger mandat att upplösa möten när karaktären är så uppenbar. Den 1:a maj kommer jag aldrig hyra ut lokalerna till någon jag inte känner igen, säger Ditte Olausson.