På sommaren kommer de kriminella

På sommaren kommer de kriminella

12 juli 2019, Kungälvs-Posten

I princip samtliga verksamheter vid Fästningsholmen beskriver inbrott och kriminalitet som en del av vardagen på ön sommartid.

I förra veckan berättade Fredrika Selinder, ägare av Kungälvs citycamping, att Fästningsholmen drabbas hårt av stöldligor och kriminalitet under sommarhalvåren. I helgen drabbades även Fästningsparkens gatukök av inbrott och ägaren Samir El Zain stämmer in i Fredrika Selinders beskrivning av Fästningsholmen som en osäker plats nattetid.

– Jag kom på morgonen och såg att rutan var krossad och att någon brutit upp jalusin. Elskåpet var uppbrutet och elen var avstängd för att de inte skulle synas i kameran, elen är den största smällen eftersom kylvaror har förstörts, säger han.

Vad kom de över?

– De tog kassan, men nu för tiden finns inte de kontanter de hoppats på, de tog även privatkläder, godis, tändare och chokladsås.

Samir El Zein har drivit gatuköket i två år, men säger att det är slitsamt att vara egenföretagare och att våren gått trögt. Helgens inbrott underlättar inte situationen då tid måste läggas på försäkringsfrågor, exempelvis huruvida hans förstörda frysvaror kommer täckas av försäkringen eller inte.

– Jag tycker att kommunen borde kunna ordna övervakningskameror, de har större befogenheter för sådant. Har man rent mjöl i påsen har man inget att oroa sig för så jag är absolut för kameror på offentliga platser.

Strax bakom gatuköket tornar Kungälvs kanske viktigaste varumärke upp sig, men inte ens Bohus fästning, är fredad från inbrotten.

Många inbrott

– Jag tror det rör sig om sju, åtta gånger som folk tagit sig in i fästningen sedan vi öppnade i våras. Första gången gjorde de inbrott i cateringvagnen, sedan har det också varit skadegörelse. Det är tråkigt att det här händer, men vi tycker att vi hittat en lösning på problemet med olika metoder. Vi har själva gripit säkert ett 20-tal som olovligen vistats på fästningen nattetid, det är i princip bara ungdomar det rör sig om, säger Emil Karmark, ansvarig för Bohus fästning.

Fars hatt har också sedan en period tillbaka bekymmer med stölder och inbrott, dels i Stenkällaren men också i gästernas privata bilar på parkeringen.

– Vi har haft en tråkig vår och försommar med åtminstone tre inbrott i Stenkällaren. Det är ju en festlokal med inget i förutom möbler och porslin, men de tar det med. Bilarna ger de sig på varje vecka. Men vi påminner våra gäster om att de ska ta ut allt bagage innan de lämnar sin bil för natten, säger Ulla Norbäck, ägare till Fars hatt.

Mer aktivitet behövs

Jan Andersson är ordförande för roddklubben där inbrottstjuvar också tog sig in helgen, men utan att komma över något av värde. Han säger att klubben annars skonats från inbrott denna säsong och att det viktigaste för Fästningsholmen i stort är att få till ett bredare engagemang från kommunen.

– Jag tror att vi måste möjlighet att utveckla både kanotklubben och roddklubben, mer aktivitet för det är synd att ön står så öde. Om fler människor rör sig i området kommer nog platsen upplevas som tryggare, säger han.

”Rörigt”

Jan Andersson berättar också att många turister i dagsläget upplever Fästningsholmen som rörig och oskött och att de nästan dagligen får frågor från turister rörande huruvida gästhamnen är öppen eller ej, samt vem de kan kontakta för hjälp.

Samir El Zain vid Fästningsparkens gatukök håller med om turisterna, vilket enligt honom är 90 procent av hans gäster, inte får den information de behöver.

– Kommunen borde arbeta lika hårt för Fästningsholmen som de arbetar för Kongahälla center. Det är inte köpcentret som är Kungälvs ansikte, det där är Kungälvs ansikte, säger han och pekar på fästningen bakom oss, säger han.

Stormöte planeras

Robert Andersson är trygghetsansvarig vid Kungälvs kommun och berättar att kommunen har tagit till åtgärder mot brottsligheten på Fästningsholmen från ligor som åker längst med E6an sommartid och begår inbrott i fordon.

– Vi var där vid campingen förra säsongen och satte upp varningskyltar. Men det har inte hjälpt tillräckligt och då måste vi göra något annat.

Vilka åtgärder kan kommunen tänka sig för att säkra Fästningsholmen?

– Det man kan göra är att öka insynen, förbättra belysningen och få bättre rörelse på platsen, göra det mindre attraktivt för brott helt enkelt.

Robert Andersson ställer sig inte främmande till att även anlita vaktbolag, men menar att man främst främst bör satsa på belysning och att förändra utformning på området för att göra det säkrare.

– Kommunen har vaktbolag som ronderar våra fastigheter för att se att allt är okej, men det är en ganska dyr lösning. Blir situationen ohållbar får polisen och kommunen göra samma sak, vi skickar väktare när det är oroligt på andra håll så det går att göra även i de här fallen.

Kommunpolisen Daniel Hjerpe har nu tagit initiativ till ett möte om situationen. De brottsdrabbade verksamheterna på Fästningsholmen ska bjudas in, men även berörda delar av den kommunala sektorn, politiker samt polisen i Ale.

– Vi ser att det är återkommande problem med inbrott, inte bara på Fästningsholmen, men eftersom det är en camping där så söker sig vissa typer av gäster sig dit. Vi har gjort åtgärder, men det har inte blivit jättemycket fokus det senaste och vi ser nu att inbrotten fortsätter. Då känns det bra att få till en sammankomst och prata ut, säger Daniel Hjerpe.

När hålls mötet?

– Inget exakt datum är satt, men vi satsar på att ta tag i det här direkt efter semesterperioderna.