RS Skärhamn äntligen invigd

RS Skärhamn äntligen invigd

18 maj 2019, Lokaltidningen STO

Under lördagen hölls invigningsfest för Skärhamns nya Sjöräddningsstation. Sjöräddarna i Skärhamn är nu alltså frikopplade från stationen på Käringön och står för egen alarmjour 24/7.

Sedan kustbevakningen avvecklade sin verksamhet i Skärhamn 2015 har Tjörn väntat på att få en ny egen sjöräddningsstation redo att ta emot direktlarm till havs. Så på lördagen skrevs historia när Sjöräddningssällskapets vd Cia Sjöstedt och Tjörns kommunalråd Martin Johansen knöt samman stationens två båtar, vilket invigde RS Skärhamn, Sjöräddningssällskapets 73:e officiella räddningsstation.

– Vi ville göra en annorlunda invigningsceremoni, istället för att klippa band ville vi sammanfoga två band för att visa att det är samverkan det här handlar om, säger Alexander Lorentzon-Julin som utsetts till befäl för den nya stationen.

Sjöräddningssällskapet har haft Skärhamn som hemmahamn sedan 2016, med egen hamnplats och egna båtar, men agerat som filial under RS Käringön. Efter år av förberedelser är stationen i Skärhamn redo att stå på egna ben.

– Efter tre års träning och övning blir vi nu egen station. Vi har tidigare tillhört Käringön och alla larm har gått via dem, men nu går larmen direkt till oss, säger en stolt Hans Andersson, pensionerad brandman bosatt i Skärhamn.

Vad blir mer konkreta skillnader med en egen station?

– Som medlem kan man ringa till vår station när man har fel på sin båt, tidigare har man inte kunnat göra det.

Hans Andersson är en av 20 frivilliga Tjörnbor som utbildats för ändamålet. Till sitt förfogande har de två båtar, den ena heter Rescue Anncha af Fagerfjäll som skänktes av Jarl och Asta Johansson 2017 och den andra båten går under namnet Rescue Paul Brunes och donerades 2016 av Per Brunes.

– Det är en sommarboende på Klädesholmen som har donerat den. Han skänkte den i sin sons namn Paul Brunes som tyvärr gick bort alldeles för tidigt i en oupptäckt hjärtsjukdom, berättar Hans Andersson.

Även Cia Sjöstedt, Sjöräddningsällskapets vd, som nu kommit i land efter invigningsceremonin, nämner de frikostiga donationerna som grundläggande för etableringen av RS Skärhamn.

– För tre år sedan fick vi Rescue Paul Brunes som donation och bara ett år efter det fick vi ytterligare en donation, och då hade vi de viktigaste ingredienserna, båtar, frivilliga och stort engagemang.

Varför passar en räddningsstation bra i Skärhamn?

– Skärhamn är strategiskt placerat. Vi har RS Rörö och RS Kärringön som är två stora stationer som har väldigt många fall, så Skärhamn blir ett jättebra komplement som tar oss närmare olyckorna.

Förutom båtarna, så kommer även en miljövagn vara stationerad vid RS Skärhamn. I den finns bland annat 200 meter oljeläns till att användas vid eventuella oljeutsläpp.

Stämningen under invigningen var på topp. Barn slängde sig i en hoppborg, korv serverades och Sjöräddningssällskapets båtar besöktes, allt till tonerna av Evert Taube som strömmade ur högtalare. En säkrare skärgård är något som ska firas ordentligt.