Sci-fi eller verklighet?
15 februari 2018, IHM Business School
Hur tycker du att appar som BankID, Swish, Spotify, Netflix, Cloudtjänster och Google maps förändrat din tillvaro det senaste decenniet? Det är bara början. Vi har kikat närmare på de senaste tekniska framstegen och kan konstatera att det blir allt svårare att skilja mellan verklighet och science fiction.
Höj rösten
Först och främst ska samhället börja röststyras på allvar. Amazon lanserade sina röststyrda högtalare Alexa på den svenska marknaden vid årsskiftet, Google förväntas introducera sitt röststyrda program Google Assistant senare i år, och många pratar redan dagligen med AI-roboten Siri i sina Apple-produkter. Även svenska bolag anammar röststyrning – ett exempel är det snabbt växande högtalarföretaget Zounds, som börjar lansera röststyrda högtalare i slutet av året.
Tänk tanken
Men vad är nästa steg efter röststyrningen, tro? I början av april presenterade tech-universitet MIT, strax utanför Boston en revolutionerande och fullt fungerande tankeläsare. Med denna apparat kan man höja volymen på sin tv utan att använda fjärrkontroll, tänk bara “Höj volymen” i ditt huvud. Det hela möjliggörs av elektroder kopplade till din käke och ditt ansikte, elektroder som kan läsa av annars osynliga signaler från hjärnmuskulaturen. Det innebär att när du verbaliserar en tanke i ditt huvud så kan ett program läsa av det och sedan skicka vidare kommandot till valfri pryl, exempelvis din tv-skärm.
Så, om 2018 blir året då alla börjar prata med sina prylar, så kanske det inte dröjer många år innan man helt kan skippa snacket. Är du sugen på ett socialt sammanhang 2028, så tänker du bara: “Googla snabbast färdväg till närmaste krog och beställ sen en självkörande taxi dit från min nuvarande position” och en dator under din nagel löser din beställning på någon sekund. Väl framme på krogen kan du skicka privata tankemeddelanden i baren och bjuda på drinkar du köper med tankeöverförda bitcoins.
Låter det som skruvad Science fiction? Kanske, men sanningen är att det redan nu presenteras tekniska idéer som både kan vara imponerande och skrämmande att höra om.
Ett bra exempel är en tweet som den japanska hjärnforskaren Yuki Kamitani postade i början av januari. Kolla här
Dessa bilder är återskapade enbart genom att granska hjärnaktiviteten hos människor som ser bilderna i fråga. Man kan gissa att det inte dröjer länge innan ännu fler funktioner av den mänskliga hjärnan helt kan avläsas digitalt.
Denna tro delas av Teslas VD Elon Musk, vars nystartade företag Neurolink har långt gångna planer på att förverkliga telepati inom en tioårsperiod. Så här beskriver företaget sig själva på sin hemsida:
“Neuralink is developing ultra high bandwidth brain-machine interfaces to connect humans and computers.”
Kanske den excentriska framtidsvisionärens planer ska tas med en nypa salt. Han är trots allt mannen som hävdar att alla världens människor sannolikt redan lever i en matrixliknande datorsimulering. Detta minst sagt filosofiska uttalande kan diskuteras, men när vi alla sitter med Virtual Reality-hjälm på huvudet och elektroder i nacken om några år kan det bli svårt att hävda motsatsen.