Seglarskola med god vind

Seglarskola med god vind

26 juli 2018, Lokaltidningen STO

För elfte året i rad arrangeras Seglarskolan i Stenungsund där personer med särskilda behov under en veckas tid får möjligheten att lära sig segla.

Under Stenungsbron, mitt i sundet far fyra segelbåtar fram med stark vind i seglen. Sju stycken seglarstudenter är ute på vattnet och tillhör Seglarskolans eftermiddagsgrupp.

– I år är det fjorton stycken som deltar, sju på förmiddag och sju på eftermiddagen, och det fungerar jättebra. De lär sig lite mer varenda dag så det är jättekul att se, säger Sofia Berglund, ansvarig för Seglarskolan.

Hur är upplägget på undervisningen?

– Det skiljer sig lite, vissa är nybörjare och vissa är fortsättare. Vi planerar mycket efter hur vädret ser ut för dagen. Jag använder mig ofta av bilder som stöd för att förklara hur seglingen och dagen kommer se ut.

Bakom skolan finns sponsring från Stenungsunds Rotaryklubb, även Lions Club och Cowi AB har varit med och sponsrat båtarna som används. Instruktörerna ute i båtarna är volontärer från Stenungsunds segelsällskap. Två av segelbåtarna är anpassade för särskilda behov och kan i princip inte välta, så kallade accessjollar tillverkade i Australien.

– I accessjollarna behöver man behöver inte ducka för att något far fram och man sitter väldigt bra där man sitter, berättar Sofia Bergslund.

Hon berättar också att ibland är motorbåtarna mer lockande än segelbåtarna, vilket Elias Doidu intygar.

– Det var bättre igår för då åkte jag bara motorbåt. Jag gillar mest när det är lite ljud för segelbåtar är så tysta, säger Elias Doidu.

Det är hans andra år på skolan och han berättar att det är kul att träffa gamla kompisar. På onsdagen planerades trubadurkväll för skolan, även den sponsrad av Stenungsunds Rotaryklubb. Sofia Berglund berättar att det är ett välkommet inslag där alla deltagare, både förmiddagsgrupp och eftermiddagsgrupp får chans att träffas, umgås och grilla.

– Många säger att det är en frihetskänsla att komma ut hit till Stenungsund, både föräldrar och barn. De behöver inte ha med en assistent eller föräldrar i båtarna utan de får göra något själv och det är ju härligt att vara på havet, säger Sofia Berglund.