Alexander Pärleros

En förändrad Alexander Pärleros

4 september 2018, IHM Business School

Alexander Pärleros är en mångsidig person. Han är IHM-alumn, han är en av Sveriges mest kända poddare, han är vegan och nykterist. Han är också VM-medaljör i MMA, politisk kommentator för TV4 och han har nära band till Sveriges maktelit. Han är underdogen med revanschlust, som gick från snatteri och social misär till bländande strålkastarljus. Han är kort och gott mångas bild av en framgångsrik person. Så här säger framgångsgurun själv om ordet som definierar honom:

– Framgång för mig är att vara orsaken till andra personers lycka, och det har jag lyckats med. Framgångspodden är det viktigaste jag gör, och den hjälper mig med detta.

Podden startade för tre år sedan och har vuxit till Nordens största intervjupodd med uppemot två miljoner spelningar i månaden. Gästerna som bjuds in är i mångas ögon Sveriges mest framgångsrika människor, exempelvis Christer Fuglesang, Petter, Jens Lapidus, Efva Attling och 200 lyckade personer till. Per Holknekt har medverkat flera gånger, där de två bland annat pratat om sin gemensamma studiebakgrund på IHM, och även Alexanders Pärleros nyblivna fru, träningsinfluencern Ida Warg, har intervjuats i flera avsnitt. Nu driver paret en annan framgångsrik podd tillsammans, där man också får lära känna deras fyra veckor gamla bebis Elvis.

Det Alexander Pärleros inte visste innan han startade Framgångspodden var att poddens gäster skulle få honom att förändra hela sin syn på framgång.

Två möten förändrade allt

– Tidigare såg jag en person med mycket pengar som en framgångsrik person – ju mer pengar, desto mer framgångsrik. Då märkte jag själv att jag visade mer respekt när jag mötte en person som gjort en exit och tjänat flera hundra miljoner kronor, men varför gjorde jag det egentligen?

Särskilt en intervju satte djupa avtryck i Alexander Pärleros, och den gästens framgångsdefinition hade ingen koppling till pengar och prylar alls.

– Man kan säga att jag rent konkret förändrades den 21 december 2016. Då mötte jag munken Björn Lindeblad, som varit buddhistisk munk i den thailändska djungeln i sjutton år. Han var tidigare ekonomichef och hade massor pengar. Han var lyckad men kände sig inte lycklig, så han skänkte han bort allt och drog till djungeln.

Samma år var även brandmannen och föreläsaren Lasse Gustavsson gäst i framgångspodden och detta möte påverkade också Alexander Pärleros starkt.

– Han var nyrekryterad brandman, och en vecka senare var han inne i en gasläcka som sprängdes. Hans kollega dog, och han klarade sig precis med brännskador över hela kroppen. När man lyssnar på dessa två personer, så förstår man att det inte är hur många nollor man har på kontot eller hur många Ferraris man har i garaget som spelar roll för lyckan. De två lärde mig att lycka är att vara orsak till andras lycka.

”Ska bli kul att komma tillbaka till IHM”

Alexander Pärleros berättar att tanken om att hjälpa andra nu alltid är med i bakhuvudet, inte minst genom framtida utbildningsprojekt som han planerar att dra igång redan i höst.

– Jag kommer att starta upp massor av olika utbildningar byggda på mina 20 nycklar från Framgångsboken, som jag släppte i våras. Vi kommer att ha en utbildningsportal online där man kan bli medlem och få tillgång till material, content och filmer med quiz och prov. Jag utbildas varje vecka när jag sitter med intervjuerna till Framgångspodden, och då blir detta nästa steg; Communities där kunskapen kan spridas vidare.

Om framgång är att sprida kunskap till andra så har Alexander Pärleros lyckats via en rad olika kanaler. Förutom poddar, böcker och en snart lanserad utbildningsplattform är han ett stort namn i sociala medier och en flitigt anlitad föreläsare. Nu i höst knyter han ihop kunskapssäcken och föreläser på IHM Business School där han tog examen Marknadsekonom DIHM för nästan tio år sedan.

– Det ska bli kul att komma tillbaka till IHM och se hungriga spännande elever där som ska påbörja sin resa. Det är väldigt speciellt och känslomässigt, för på något sätt var det där allt började för mig. Det är den enda utbildningen jag har, de enda skolbänkarna jag suttit i efter gymnasiet och allt har gått superbra.