Arkitektstudent vill se kallbadhus

Arkitektstudent vill förverkliga kallbadhus

23 februari 2019, Lokaltidningen STO

Med hjälp av Facebook, kommunen och lokala kallbadare vill Pauline Algeröd att hennes examensarbete ska bli en utgångspunkt för ett kallbadhus i centrala Stenungsund.

Pauline Algeröd är på väg att avsluta sina studier vid arkitekthögskolan i Köpenhamn med det långa namnet Kungliga danska konstakadamiens skolor för arkitektur, design och konservering – förkortat KADK. I sitt examensarbete har hon valt att fokusera på en byggnad som har en viktig historia i hennes hemtrakter, kallbadhuset.

– Jag kommer jag från Tjörn och vill utnyttja punkten Stenungsund för en potentiell verklighet. Jag insåg att jag via det här projektet har en möjlighet att påverka till en diskussion, säger hon.

Pauline Algeröd har nu varit igång med sitt arbete i fyra veckor och engagemanget kring ett kallbadhus i Stenungsund visade sig vara större än hon först trott.

– Idag var jag på Fregatten och lånade böcker om kallbadhus och då berättade bibliotekarien dels att hennes dotter är jätteintresserad av kallbad och dels att det kommit ut en ny bok om ämnet som var helt utlånad, säger hon.

Via ett utskick i facebookgruppen Du vet att du är från Stenungsund hörde Pauline Algeröd sig för om intresset för ett kallbadhus på orten. Svaret blev över 100 likes och 30 kommentarer, exempelvis skrev två entusiaster att ett kallbadhus i Stenungsund skulle få dem att flytta hem igen.

Pauline Algeröd tror att Stenungsunds historia som badort påverkar engagemanget och även att hälsoaspekten kan vara en viktig del av det växande intresset.

– Kallbadande var jättestort på 1930-talet, men i och med industralismen så fick man badrum inomhus och då försvann behovet och intresset för att renovera de som fanns.

Debatten om ett eventuellt kallbadhus i Stenungsund har varit uppe flera gånger under årens lopp, men nu verkar kommunen definitivt vara med på planerna. I början av förra året presenterades översiktsplanerna för stadens nya centrum och där fanns förslag om ett kallbadhus med. Intresset för kallbad i kommunen går med andra ord inte att ta miste på.

– Jag vill gärna också prata med någon som ogillar att kallbada, men jag har inte hittat någon ännu, säger Pauline Algeröd.

Redan i början av sommaren ska hennes examensarbete lämnas in, men hon har stora förhoppningar om att projektet ska fortsätta därifrån hela vägen till färdigbyggt kallbadhus i sundet.

– Mycket baseras på om det finns människor som kan tänka sig att engagera sig. Man får gärna kontakta mig om man är intresserad av att vara med i en förening för att driva frågan eller om man allmänt är intresserad av projektet, säger Pauline Algeröd.