Avhoppsrekord

Avhoppsrekord på Tjörn och Orust

19 januari 2019, Lokaltidningen STO

Enligt siffror från SCB lämnade tolv ledamöter sina platser i respektive kommunfullmäktige mellan 2014 och 2018, det är den högsta siffran på öarna sedan man började mäta politikeravhopp.

Det demokratiska problemet med politiska representanter som avsäger sig förtroendeuppdrag är inte unikt för Tjörn och Orust, i rikets samlade kommuner lämnade nästan en femtedel av ledamöterna sina uppdrag i fullmäktige innan mandatperioden var över.

– Det här är ett problem eftersom det är främst yngre som väljer att sluta och kommunpolitikerna blir därmed allt äldre. Politik är ett hantverk man behöver lära sig och om politiker i huvudsak är äldre gentlemän och damer, så kommer det sluta med ett väldigt tapp när de inte längre kan sitta kvar, säger Patrik Öhberg, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Varför ökar avhoppen?

– Många unga väljer att hoppa av beroende på exempelvis studier, flytt eller familjebildning, det är mindre vanligt att man gör det i protest.

Anders G Högmark (M) är kommunfullmäktiges ordförande på Tjörn och satt även på den stolen under förra mandatperioden då tolv ledamöter lämnade sina positioner. Han delar delvis Öhbergs analys.

– Det är vanligt att de som kommer in på sin första mandatperiod upptäcker att det inte var så roligt som man trott det skulle vara. Sedan är samhället rörligare idag, man flyttar på ett annat sätt och många hoppar av för studier, säger han.

Han säger också att Tjörn har haft stora problem med att skapa ett gynnsamt debattklimatet vilket kan ha påverkat till avhoppen.

– Det är ingen tvekan om att det förekommit turbulens bland partierna här på Tjörn, många säger att det varit en atmosfär som inte varit kreativ utan bara ett felsökande hos varandra. Därför bör vi få istället få till meningsfulla debatter där det känns roligt och värdefullt att avsätta tiden, där har alla ledamöterna ett ansvar.

De som stod för den största delen avhopp mellan 2014 och 2018 på öarna är de största partierna; Socialdemokraterna, med fem avhopp på Orust och fyra avhopp på Tjörn, tätt följt av Moderaterna med fem avhopp på Tjörn och tre avhopp på Orust.

– Det blir alltid en förlust när någon lämnar och ska ersättas. Jag tror att politiken inom en snar framtid kommer innebära någon form av anställning för det här ideella som funnits, att vara stolt över sitt uppdrag, det verkar försvinna, säger Hans Pernervik, kommunfullmäktiges ordförande på Orust.

Han menar dock att avhoppen även kan vara en fördel för kommunerna.

– Om det nu är så att man känner att man av olika skäl inte kan bidra till att stötta kommunens arbete, kanske det trots allt kan vara bättre att då avsäga sin plats istället för att göra ett dåligt jobb inom kommunen.

Skulle du kunna tänka dig att lämna din post under mandatperioden?

– Nej för mig är det en helig sak, ett förtroendeuppdrag. Man har fått folkets förtroende och då får man fan rida ut de här fyra åren, annars kunde man struntat i att ställa upp. Alla har tyvärr inte samma sätt att se på saken, svarar Hans Pernervik.