Bilträff för att glädja barn

Bilträff för att glädja barn

1 augusti 2018, Lokaltidningen STO

På lördag hålls Volvoträffen samordnad av eldsjälen Rasmus Fridell där sjuka barn kommer få möjlighet att provåka riktiga vrålåk.

Rasmus Fridell och hans kompis drog igång eventet för åtta år sedan, en träff där volvoentusiaster i regionen skulle kunna mötas och visa upp sina bilar. Två år senare hoppade kompisen av och Rasmus Fridell fortsatte då administrera bilträffen på egen hand.

– Det är sjukt mycket att göra, men samtidigt sjukt roligt, säger han.

Vi sidan om att självständigt ordna Volvoträffen så har Rasmus Fridell ett heltidsjobb och två små barn, han har precis renoverat hela huset och byggt ett garage. Han berättar att snittsömnen ligger på fem timmar per natt, men istället för att bromsa in gasar han på och arrangerar en helt ny fordonsträff om en månad.

– Motorshowen kommer bestå av samma upplägg som Volvoträffen, men den kommer bli större. Vi kör alla bilmärken, motorcyklar och vattenskotrar, och kommer bjuda in 50 barnfamiljer från olika barnsjukhus. På showen kommer det exempelvis finnas två batmobiler, en Spiderman-bil och en Super Mario-bil.

Att arrangera välgörenhet för barn i samband med bilträffarna är en viktig drivkraft för Rasmus Fridell som 2014 kopplade samman Volvoträffen med tanken att glädja barn som drabbats av sjukdomar.

– Det började med att min mamma gick bort i cancer för ett par år sedan och då förändrades allt. Jag började fundera på vad man kunde göra för att hjälpa andra i svåra situationer. Så jag tog jag kontakt med olika föreningar exempelvis Bröstcancerfonden och Rosa bandet. De som nappade mest var Min stora dag.

Stiftelsen Min stora dag startade 2000 och är nu en rikstäckande organisation och deras arbete går ut på att låta barn med sjukdomar eller diagnoser få uppleva något barnet önskar sig, en upplevelse de drömt om eller något överraskande. Ett minne. Utöver att skänka biljettintäkter till Min stora dag så är 20 barnfamiljer inbjudna till Volvoträffen för att få uppleva en stor bildag.

– Barnen kommer få dela ut en egen pokal till sin favoritbil och de kommer finnas möjlighet att provåka allt från gamla raggarbilar till sportbilar. De kommer få en riktig heldag. Att se barnens miner är det roligaste med hela eventet och det är dubbelt så kul för dem. Det är så lite man behöver göra för att göra så mycket för dem, säger Rasmus Fridell.