De splittrade Tjörn-Moderaterna

De splittrade Tjörn-Moderaterna

23 november 2018, Lokaltidningen STO

Björn Möller och Lars Carlsson gick båda till val för moderaterna på Tjörn, nu står de i opposition mot varandra. Lokaltidningen STO har träffat de forna partikollegorna för att få deras syn på den lokala partisplittringen och dess påverkan på kommunalpolitiken och budgetsamarbetena.

Björn Möller, känd under smeknamnet Björn på Tjörn och två andra före detta moderater överraskade med att gå ut i en budget tillsammans med socialdemokraterna på Tjörn för drygt en vecka sedan. Han ger ett lugnt och rationellt intryck när jag intervjuar honom, inte alls i samklang med epitetet politiskt vilde han fick när han lämnade sitt parti efter valet och ändå valde att sitta kvar som politiskt oberoende i Tjörns kommunfullmäktige. Varför lämnade då Björn Möller moderaterna?

– Under många år har jag och flera stycken inom moderaterna försökt få till en annan budget för vi har sett vartåt det lutar med den kommunala ekonomin, säger Björn Möller.

Han berättar att han och andra försökte driva en annorlunda politisk linje än den som den lokala moderata ledningen förespråkade under årets valrörelse. Det resulterade i att moderaterna splittrades i två stycken kommunvalslistor i våras. På den ena listan fanns hans namn i toppen.

– Den andra sidan fick 30 stycken fler röster än vi, det är för att svara upp för dem som röstat på vår lista som vi fortsätter det här jobbet och det är precis samma politiska innehåll som vi fört hela tiden.

Björn Möller menar att det vore att svika de som röstat på hans lista om han och de andra avhoppade moderaterna avsäger sig sig sina platser i kommunfullmäktige, men att det inte heller är hållbart att arbeta tillsammans med den andra falangen av moderaterna på Tjörn. Till den falangen hör Lars Carlsson som bor bara några kilometer från Björns Möller hus.

Lars Carlsson var ett av toppnamnen på den andra listan, den som vann över den kallade ”Björn på Tjörn”-listan. Så här förklarar han varför han tror de gick segrande ur den inre valstriden.

– Det handlar dels om att vara känd på ön och att folk vet vem du är och att de litar på en, och nu är det klart bevisat att man inte lita på de som slutet sig samman med Björn på Tjörn för nu sitter de tillsammans med socialdemokraterna.

Lars Carlson påpekar att samtliga avhoppare från moderaterna skrivit under en kandidatförsäkran om att personer som lämnar partiet också ska lämna sina uppdrag.

– Det stämmer att man skriver på en kandidatförsäkran som innehåller alla möjliga saker, men det blir en konflikt mellan det och uppdraget man har mot väljarna, jag har främst mina förpliktelser till dem, säger Björn Möller.

Omröstningen mellan den blågröna budgeten och oppositionens budget har skjutits upp, men ska nu avgöras den 13:e december. Sverigedemokraterna har en vågmästarroll, men om de lägger ner sina röster vilket många tror de kommer göra, så kommer den blågröna budgeten med största sannolikhet gå igenom, trots de tre extra mandaten till oppositionens budget. Oavsett utfall är det en lång väg till en politisk stabilitet på ön.