De vill koppla samman Kungälv och Hollywood

De vill koppla samman Kungälv och Hollywood

3 juli 2019, Kungälvs-Posten

Med kinesiska specialeffekter, norska vikingaskepp, amerikanska skådisar och stora investeringar tror vikingaentusiaster att filmen Tale of the two swords kommer kunna lyfta hela Kungälv.

Förra veckan presenterade producenten Jonas Wolcher en filmidé för entreprenörer och näringslivsrepresentanter i Rollsbo. Han har tidigare producerat en rad lågbudgeterade skräck- och splatterfilmer och är nu igång med ett större projekt. I konceptet han och ett antal vikingaentusiaster på mötet, bland andra arkitekten Håkan Cullberg och hårdrockmusikern Magnus Rosén, presenterade ingick inte enbart en vikingafilm utan även vikingaevents, vikingabyar och vikingaprylar. Gruppen förklarade att hela projektet skulle kunna generera en marknad värd miljarder.

– Kort och gott handlar det om två stycken svärd och de här svärden är anledningen till att två familjer är i fejd. Det kommer inte bli en film utan tre filmer, det är lite som att se Pirates of the Caribbean, säger Jonas Wolcher efter att han avslöjat att filmens titel kommer bli just Tale of the Two swords.

Han fortsatte presentationen med att förklara hur marknadsföringen av filmen kan komma att gå till. Exempel som gavs var att sätta filmens logotype på ölflaskor, chipspåsar eller varför inte på Karamellkungens godispåsar. Projektet planeras att finansieras av företagssponsorer, men vilka företag som kan tänkas vilja sponsra projektet är i dagsläget oklart. Jonas Wolscher berättar att första steget i projektet är att säkra 300 000 dollar, runt 2,7 miljoner svenska kronor vilket skulle ge en regissör för filmen, men hittills har endast en halv miljon svenska kronor samlat ihop till projektet.

Ni tror på en ny vikingahype i Kungälv. Har ni några tankar om att exempelvis Vikingabyn i Ale inte gått särskilt bra?

– Det dom har saknat är ett sådant här projekt, man behöver få igång en större verksamhet för att kunna koppla samman allt, säger Jonas Wolscher.

En annan farhåga som togs upp under mötet var Arn-filmatiseringen där Götene försökte omvandla filmtriologin till en turistindustri vilket slutade i en ekonomisk katastrof för kommunen.

– För att göra det bättre ska du se till att ha pengar som är insatta ungefär som på en bank där det ligger en klar budget över vad som ska ske. Jag vill inte att vi ska tänka Arn utan Pirates of the Caribbean och behålla allt som var bra med Pirates of the Caribbean säger Jonas Wolscher.

Hur det kommer gå för vikingaprojektet återstår att se, men den optimistiska planen är att börja filma redan nästa år.