Elever livefilmar på lektionerna

Elever livefilmar på lektionerna

30 januari 2016, Göteborgs-Posten

”50 följare och jag spottar på läraren”, ”Jag ska skrika rätt ut tills jag blir utslängd från lektionen”. Med dessa rubriker livesänder elever från klassrummen via appen Periscope.

Applikationen Periscope har funnits i mindre än ett år och växer lavinartat i popularitet bland ungdomar. På Periscope sänder användarna livestreamade videoklipp från sina mobiltelefoner. Sedan kan andra användare gilla filmerna och även följa varandra. På en interaktiv karta visar också appen exakt var filmningen pågår.

Grundskoleläraren och mamman Sarah Lönn Ahlstedt hörde talas om Periscope via lärargrupper på Facebook där appen diskuterades. Där framgick att den skapat en ny trend i svensk skolmiljö, där olika typer av hets mot lärare och andra elever livefilmas och läggs ut på nätet.

– Då blev jag själv nyfiken och skaffade appen för att kolla vad det var för något, säger Sarah Lönn Ahlstedt.

– När jag sedan zoomade in på Lindome där jag bor, så var det fullt med pluppar, alltså barn som filmade live och la ut. Då fanns det titlar som; ”50 följare och jag spottar på läraren”, ”Vid 50 likes så tar jag min lärare på baken eller sabbar lektionen”.

När Sarah Lönn Alhstedt noterade att många barn i området använde den typen av rubriker så skrev hon ett inlägg på Facebook för att informera andra föräldrar om hur Periscope fungerar. Det inlägget fick en snabb spridning och har nu delats över 12 000 gånger.

– Det läskiga är att det var så gränslöst, säger Sarah Lönn Ahlstedt.

– Barnen hade ingen insikt i vad de gjorde eller att det ligger där på internet forever and ever. I en film med rubriken ”Vi ska supa utanför donken” står tre tjejer och filmar live när de spetsar sin dricka och säger att det ska bli berusade. Alla användare som zoomar in ser ju exakt var de befinner sig. Tjejer som går ut med sina egna namn.

Sarah Lönn Ahlstedt påpekar också att många hört av sig till henne och berättat att Periscope kan användas på ett bra sätt också och det är ingenting hon säger emot. GP har varit kontakt med olika skolor i Göteborg och frågat om de haft problem med den nya applikationen.

– Vi har gått ut med information till vårdnadshavare om Periscope och lärare pratar med elever om detta, säger Lotta Wikström som är rektor på Guldhedsskolan.

– Sociala medier är någonting man måste vara ständigt medveten om. Det kommer nya saker hela tiden. Jag tror det viktiga är att ha en dialog mellan elever och lärare om användandet av sociala medier.