Encaustic – Konst av bivax och kemi

Encaustic - konst av bivax och kemi

17 juli 2018, Lokaltidningen STO

Jirina Janzbach är en av konstnärerna som har öppen ateljé under kulturveckan på Orust som pågår just nu. Hon arbetar i en tidigare lanthandel och i sin konst har hon tagit vara på vad den gamla butiken lämnat efter sig.

– Jag använder gamla kassaböcker i konsten, värdepapper jag hittat under höt och i hönshuset. Lanthandeln hade även kvar färgpigment som jag använder, ja en hel byrå var fylld med pigment. Visst pigment var väldigt giftigt, men det visste man nog inte om på den tiden.

Jirina Janzbach arbetade tidigare som kemist i Stenungsund så hon vet vad hon pratar om. På den gamla lanthandlargården på Orust har hon nu slagit ihop sitt kemiska intresse, sitt konstnärliga intresse och sitt intresse för biodling. Resultatet blev en konstform kallad encaustic.

– Jag började inte med encaustic, utan jag har målat mer eller mindre hela mitt liv med olika tekniker. Men för elva år sedan så började jag med biodling. På den vägen är det för encaustic använder bivax som bindemedel.

Encaustic härstammar från grekiskans ord för att bränna in och ett annat ord för metoden är kort och gott vaxmålning. Metoden härstammar från antiken och grunden är bivax som värms och blandas samman med färgpigment som sedan bränns samman. Det är en ganska ovanlig metod och Jirina kan garantera att hon är den enda på Orust som håller på med encaustic.

– Jag har kommit i kontakt med den här tekniken och lärt mig på egen hand eftersom jag är kemist från grunden.

I Jirina Janzbachs ateljé hänger tavlor som verkligen ger ett fascinerande och säreget intryck och på hennes arbetsbänk finns färgpigment i tonfiskkonserver och kemiska sammanblandningar i muffinsformar.

– Jag utnyttjar det jag har omkring mig och jag är inte främmande för att testa nya saker.

Jirina Janzbachs utställning är öppen under Orust kulturvecka mellan klockan 14:00 och 18:00 dagligen fram till söndag, den 22:e juli. Andra utställande konstnärer som är involverade i kulturarrangemnaget och har öppet samma tider som Jirina Janzbach, ärHanna Järlehed, Jan Järlehed, Lars Sestervik och Kristian Talvik.