Ett udda sommar-samhälle på en udde

Ett udda sommar-samhälle på en udde

14 juli 2018, Lokaltidningen STO

Almöns campingområde består främst av bostäder för säsongscampare. Här vaknar ett helt samhälle till liv mellan april och september varje år.

– Vi är uppbokade i över en vecka framöver, och många campare vill stanna fler nätter på grund av det fina vädret. Dessutom tar glassen slut hela tiden, säger Kajsa Bergstrand.

Hon och Linnea Bergström står i receptionen och de arbetar främst med campare som checkar in, stannar några få dagar och sedan checkar ut igen. Men majoriteten av de boende på Almöns campingområde stannar betydligt längre.

Enligt mina egna tidigare fördomar ser en camping ut så här: Ett fält med ett antal platser för tält, ett antal platser för husvagn och kanske en tillhörande minigolfbana. När jag går in i Almöns campingområde går mina fördomar förlorade för det här är ingen camping med enbart tält och husvagnar, det här är mer likt en tätbyggd liten landsort.

Cirka 360 stycken villavagnar och husvagnar med tillhörande förtält finns uppställda på området och många har stått här i decennier. Det står cyklar, vagnar, blomkrukor och förvånansvärt många stenstatyetter utanför bostäderna. Någon klipper gräset, någon annan går ut med hunden. Utanför nyöppnade John & Millans beachbar & grill sitter Almöns campingförening och planerar årets största aktivitet, grillfesten den 21:e juli.

– Det är strax under 400 fastboende här så det blir många kotletter att beställa, säger föreningens ordförande Nicos Kourmadias.

Han har själv varit med i föreningen i 30 år och säger att man inte kan vara något annat än glad på området med utsikten över det solspeglande sundet och Tjörnbrons pelare.

– Många fastnar här, säger han och Eva Arnesson utvecklar:

– Camping överhuvudtaget är så enkelt va! Det finns inget att göra, har du ett hus ska du klippa och måla och fejja och städa, men att tvätta av min vagn här tar en halvtimme, sedan behöver jag inte göra mer. Det är det som är camping.

– Man bara är flikar Elisabeth Jansson in.

Det är inte bara campingföreningen som planerar mat, inne i beachbaren står Malin Gustavsson och Ali Karadag och förbereder för dagens gäster.

– Vi invidge foodtrucken när campingen öppnade och det har varit full rulle hela tiden. Vi har haft en väldigt fin sommar vilket har varit ett plus i kanten och så har vi fotbolls-VM som vi har visat. Nu när det är final så lär det bli lite extra folk, säger Malin Gustavsson.