Gädda tatuerad på knogarna

Gädda tatuerad på knogarna

30 juli 2019, Kungälvs-Posten

Vi följde med den inbitna fiskaren Christoffer Schäder till hans favoritvatten i kommunen. Han menar att Kungälv har en unik position med tanke på alla olika typer av fiske som finns inom rimligt avstånd.

Vi befinner oss vid Övervattnet mitt i Svartedalen. Solen skiner, vattnet är spegelblankt och det är knäpptyst i skogen. Det enda som stör lugnet är fisken som ibland plaskar till ovanför ytan. Christoffer Schäder står vi sjökanten och kastar ut sitt drag för 35:e gången. Enligt honom så byter många nybörjare kastplats alldeles för ofta, men enligt honom gäller det att ha tålamod om regnbågarna under ytan ska nappa.

– Hade jag inte haft fisket vet jag inte hur jag kunnat fly från allt jobb och stress. Med fisket kommer man ut, får frisk luft, en naturupplevelse och man bara njuter av tillfället. Det finns inget bättre, säger Christoffer Schäder och kastar ut sitt drag igen.

Varför är Kungälvs kommun en bra fiskeort?

– Det unika är att du har så mycket fiske på nära håll. Du kan fiska central i Kungälv, du har laxfiske nära i Lilla Edet, du kan fiska öring och makrill i havet utåt Instön och Marstrand, du har nära till Svartedalen och dess naturupplevelser som slår det mest häromkring.

Planterade regnbågar

Att Svartedalens fiskevatten toppar listan på Kungälvs bästa fiske beror på den konstanta tillgången på fisk. Var tredje vecka året om är det nationella fiskeförbundet Sportfiskarna ute och planterar laxfisken regnbåge i åtta av vildmarksområdets sjöar, dessutom finns det chans till infödda fiskar som gädda, mört och aborre i vattnet. Christoffer Schäder är aktiv medlem i den lokala föreningen Kungälvs Sportfiskare som agerar som tillsynsmän för att att fisket i Svartedalen sker enligt reglerna.

– Vi kontrollerar så de som fiskar har köpt fiskekort. Kortet kostar 200 kronor och håller i ett dygn. Fångstgränsen går vid tre fiskar per fiskekort så vill man fortsätta efter det får man köpa ett nytt kort.

Föreningen består av ett 50-tal medlemmar och fungerar som en mötesplats för alla fiskeintresserade i kommunen. Christoffer Schäder säger att man gärna får höra av sig om man har frågor eller är intresserad av att testa på någon särskild sorts fiske.

– Vi bedriver nästan all typer, det kan handla om pimpelfiske, vi håller på med flugfiske, mete, kastfiske, ja allt är väldigt spritt. så är man intresserad av fiske finns det alltid någoin att prata med hos oss.

Gäddfiske är favoriten

Christoffers Schäders eget fiskeintresse startade ursprungligen i Svartedalen när hans pappa tog med honom och metade i skogarna. Då fick han upp ett intresse, men det intresset fick ordentlig fart först 20 år senare och nu är fisket allt för honom. Särskilt en fisksort har gjort ett extra djupt intryck.

– Gäddan är den riktiga triggern när det kommer till fiske för mig, jag har alltid prioriterat gäddan oavsett väder och vind.

Förra året drog han upp strax över 60 gäddor och texten Pike (gädda på engelska) är tatuerat på hans knogar. Christoffer driver även instagramprofilen badluckfishing tillsammans med en kompis och Men det finns rum för andra fiskar i Christoffers liv också, om några veckor drar han till Nordnorge för att fånga hälleflundra. Han understryker emellertid att fiskefångsten är en sekundär del av upplevelsen.

– Att få en fisk är en bonus. Sportfiske är så mycket mer än så, naturupplevelsen, få bort allt stress i vardagen när man jobbar som man gör. Jag jobbar som lastbilschaufför, jag kör allt från åtta till femton timmar om dagen, det blir mycket. Då är det väldigt skönt att få komma ut och fiska.

Kungälvs bästa fiskeplatser