Internet öppnar privata bostäder för turister

Internet öppnar privata bostäder för turister

1 augusti 2019, Kungälvs-Posten

Det blir att populärare att checka in hos privatpersoner istället för på dyra hotell. Den mest populära tjänsten online heter Airbnb och i Kungälv hyrs ett hundratal rum, bostäder och gäststugor ut via dem.

Airbnb är en förkortning av Air Bed and Breakfast som sidan hette när den lanserades i San Francisco 2008. Nu drygt ett decennium senare har tjänsten spridit sig till 190 länder och 150 miljoner användare.

Konceptet innebär att privatpersoner hyr ut ett rum, en lägenhet, en stuga eller till och med hela huset till turister. Att tjänsten växt så pass snabbt i popularitet är sammanlänkat med att boendekostnaderna ofta blir betydligt lägre än för vanliga hotell, delvis beroende på att det inte blandas in mellanhänder som exempelvis resebyråer i bokningsprocessen. Airbnb har även gjort sig kända för att kunna erbjuda väldigt exotiska och unika lokala boenden eftersom uthyrningen sker i andras privata hemmiljöer, något många hotell har svårt att matcha.

Idylliskt lockande torp

Ett unikt boende som fyllts av turister de senaste fem åren är Per och Annika Jidekrans renoverade torpargård i Harestad. I deras trädgård står ett gammalt fårstall och ett förråd som ursprungligen fixades i ordning för att husera besökande vänner, men nu strömmar gäster från hela världen dit. En natt kostar gästerna runt 500 kronor.

– Det kommer många kineser, japaner och folk från USA. Majoriteten kommer från Nederländerna och Norge och väldigt många tyskar, säger Per Jidekrans samtidigt som han visar in oss i en av stugorna på tomten.

Precis utanför toalettfönstret går tjurar och betar i en glänta och äppelträdet framför ingången besöks av älgar hela september. Per Jidekrans berättar att inte minst tyskarna blir helt tagna av den idylliska naturen omkring.

– Vi trodde först det var en negativ grej att ligga ute på landet, men det är snarare en positiv grej för folk vill fly stressen och vardagen och komma ut på landet. Det var anledningen till att vi flyttade hit också, säger han.

Vilka åtaganden krävs från er som värdar?

– Det är det som är så smart, man bygger sin egen profil och där talar man om exakt vad man erbjuder i stugan. Även om gästerna städar själva så städar vi en gång till, så det är lite städning och att vara på plats som krävs.

Kritik mot Airbnb

Trots hyllningar och popularitet har jätten Airbnb samtidigt kritiserats i flera sammanhang. Förra året prickades de av EU-kommissionen på grund av oklara regler och dolda kostnader och sedan flera år tillbaka granskar Skatteverket sidan. Dessutom diskuteras det huruvida bolaget trissar upp priserna på exklusiva redan trångbodda områden, exempelvis är var tjugonde bostad i Gamla stan i Stockholm uthyrt via Airbnb och här i Kungälvs kommun sticker Marstrand ut med 17 uthyrda bostäder, en siffra som växer för varje sommar.

Någon trångboddhet är det dock inte tal om i Harestad. Enligt Per Jidekrans gör sidan det lätt att göra rätt för sig rent skattemässigt och för honom handlar inte heller uthyrningen om ekonomisk vinst utan bör snarare ses som ett fritidsintresse.

– Har man ett bra boende och vill engagera sig i det här så är det inte svårt att hyra ut sin bostad på ett bra sätt. Men det är inga jättesummor som tuggar in per dygn eftersom det är en del jobb, exempelvis svenskar tar av sig skorna när vi går in, men det gör man inte från resten av Europa. De går rakt in även när det regnat.

Detta gäller vid privat uthyrning:

  • Tjänar man över 40 000 kronor via uthyrning måste kostnaden redovisas och beskattas med 30 procent. Tjänar du mindre än frisumman 40 000 finns inget krav på att redovisa summan.
  • Vid uthyrning av småhus får man göra ett avdrag på 20 procent av bruttointäkterna.
  • Tjänar man över 50 000 kronor via uthyrning eller hyr fler än 16 veckor ska man betala moms.
  • Man får inte hyra ut sin sin egen hyresrätt utan hyresvärdens tillstånd.
  • Man får inte hyra ut sin bostadsrätt utan tillstånd från bostadsrättsföreningen.
Digitala boendemöjligheter