Intervju med Kapten Röd

Kaptenen seglar igen

07 juni 2017, Faktum

Offentligheten sänkte honom nästan, men nu har Björn Nilson rätat upp skutan, släpper ny musik och drar iväg på en 100-kronorsturné.

Björn Nilson äter med god aptit upp en tallrik strömming, potatismos och lingonsylt vid foodtrucken ”Strömmingsluckan” i centrala Göteborg. Vårsolen tillåter äntligen stadsborna att luncha utomhus efter en kall vinter. Björn Nilson är med sina två meter, sitt röda hår och breda leende redo att synas igen. För fem år sen fick Björns alter ego Kapten Röd representera en våg av svensk reggaemusik som rullade över Sverige. Något som han inte bett om eller var förberedd på.

– Plötsligt kände folk till mig trots att jag inte kände dem. Det är en speciell känsla och den tog tid att smälta.

Offentligheten blev för tung och han valde att sluta skriva egen musik och uppträda runt 2012. Det bidrog till viss del att den svenska reggaen ändrade färdriktning och att Göteborg tappade fotfästet som navet för reggaemusik i Sverige.

– Den reggaescen som jag var en del av, den finns inte på samma sätt längre, och jag är själv inte lika reggaegalen längre. Jag lyssnar mycket fram och tillbaka mellan olika genrer och det kommer man att höra i min musik framöver.

Han fortsatte att producera andra artisters musik, men viljan att skapa något eget igen växte för varje år.

– Det var verkligen en stor del av mig som bleknade långsamt och skrumpnade och dog när jag inte lät min egen musik vara en del av mig själv. Belöningen av att ha skapat något själv med egna ord, är mycket större än att vara en del av någon annans arbete.

När han drog igång det egna skivbolaget ”Same Plate Music” i maj 2016 dök tillfället upp att väcka liv i Kapten Röd. Den här gången mer medveten om hur han ska förhålla sig till de skilda rollerna: Privatpersonen Björn Nilson och kaptenen alla vill ta en selfie med.

Det första singelsläppet Över min döda, hintar enligt Björn om hur Kapten Röd kommer att låta i framtiden: Mer personlig än tidigare och med färre samhällssynpunkter.

– Nu tänkte jag släppa en ballad jag håller på med, mitt livs första kärleksballad. Det vore nice att hinna få ut den till turnéstarten.

Turnén 100-lappen, vars biljetter kostar just hundra kronor, drar igång i slutet av juni och passerar ett tiotal folkparker i Sverige. Björn har länge haft idén om en turné som alla har råd att gå på.

– Tar jag 400 kronor för en biljett, skär jag av den publik som hör av sig mest till mig och finner stöd i min musik. För mig handlar turnén om ett möte för alla människor, eftersom nästan alla har råd med hundra kronor. Vi kommer förmodligen behöva återgå till ett mer traditionellt konsertupplägg framöver, men denna gång tog vi risken och det är jag glad över.

– Hur blir det att komma upp på scen igen?

– En massa dåliga metaforer snurrar i mitt huvud, men det kommer nog bli en viss övertaggning, säger Björn och skrattar.

Strömmingslunchen är över. På väg bort från foodtrucken stoppas Björn av en tjej med vita hörlurar i öronen.

– Vad sjukt! Jag lyssnar på dig precis nu!

Kapten Röd

Namn: Björn Nilson

Ålder: 33 år

Uppväxt: Högsbo, Göteborg

Kopplar bäst av en sommarkväll: ”Med vänner i en studio.”

Lyssnar du på just nu: ”Jag har precis fått ett återfall i dancehall.”

Favorit bland egna låtar: ”Jag har alltid varit kär i Wasteman blues.”

Har du testat att spela teater? ”När jag gick på komvux tog jag en teaterkurs och skulle ringla runt på marken och vara Sir Väs från Djungelboken. Det blev inte realistiskt.”