Intervju med Melisa Nilsson

Riksdagskandidat med Stenungsund i hjärtat

16 juli 2018, Lokaltidningen STO

Hon tog självmant kontakt med Socialdemokraterna för nästan fyra år sedan och blev så småningom ersättare i Stenungsunds kommunstyrelse. Nu kandiderar hon till till Sveriges riksdag.

Melisa Nilsson sitter ute på villans altan i Kyrkenorum i stekande sol, men trots det fina vädret är det ingen lugn stund. Telefonen på bordet framför henne piper i ett och hon pratar snabbt under intervjun, det här en tjej som inte har mycket tid över.

– Att vara politiker, eller förtroendevald som jag hellre kallar det, gör du på din fritid. Det är ingenting som du kan ta semester från, utan det är 24/7. Intresset av att bidra och ge tillbaka till samhället måste finnas för det kräver mycket engagemang och mycket tid.

Hon berättar vidare att hon är glad över att kunna vara med och utveckla socialdemokraterna, en partitillhörighet hon haft med sig redan från barnsben.

– Jag kom till Sverige som åttaåring från kriget i Bosnien tillsammans med min mamma, pappa och syster. Vi var den första flyktingfamiljen som kom till Tjörn från före detta Jugoslavien och blev oerhört väl mottagna av Tjörn som gjorde precis allt för att vi skulle trivas.

Då var året 1992 och regionen fångade direkt hennes hjärta, vilket framkommer många gånger under vårt samtal.

– Jag gick i skola i Skärhamn och så flyttade familjen till Stenungsund när jag gick på gymnasiet. Mormor och morfar bodde också på Tjörn, mina kusiner är uppvuxta där och min moster bor där än idag.

Melisa Nilsson sitter sedan 2015 som ersättare i kommunstyrelsen i Stenungsund och arbetar som utvecklare inom skolan i Uddevalla kommun. Utbildning är ett tema som tagit stor plats i hennes liv. Hon har två kandidatexamina i bagaget, en i företagsekonomi och en i arbetsvetenskap och det var i och med hennes universitetsstudier som intresset för politik väcktes ordentligt.

– Jag såg att jag hade ett oerhört intresse för arbetsmarknadsfrågor, ekonomi, kompetensförsörjning, och utbildning.

2012 var studierna avslutade och därifrån gjorde Melisa Nilsson sig snabbt ett namn inom Yrkeshögskolan i Göteborg som en driven utbildningsledare. Tre år senare valde hon att kontakta Socialdemokraterna i Stenungsund för att utöver den tidskrävande karriären, engagera sig politiskt. Hon medger att det innebär mycket arbete, men att det är värt det.

– Jag har aldrig tagit mig an något halvhjärtat. man måste veta vad man vill. Jag tycker inte att det är betungande att läsa över 300 sidor inför ett kommunstyrelsemöte. Politik är roligt, viktigt och politiska beslut beslut påverkar oss alla. Det påverkar mig och dig och våra barn.