London, Sydney och Kungälv

London, Sydney och Kungälv

13 juli 2018, Kungälvs-Posten

Efter tio år utomlands bestämde sig Frida McMahon för att återvända till rötterna i Kungälv. Storslagna metropoler till trots är familjen det hon värdesätter högst.

– Jag är väldigt tacksam att vara hemma igen och då har jag ändå bott i två fantastiska städer, säger Frida McMahon samtidigt som hon tar fram papper och penna till dottern Ilse.

Vi befinner oss i ett radhus vid Tveten där Frida spenderar dagen hemma med Ilse och lillebror Otto. Barnen föddes i Sydney, men växer nu istället upp i Kungälvs kommun, precis som mamma gjorde. Det var förra våren Frida flyttade hem till Kungälv igen efter att bott utomlands sedan 2007.

– Jag flyttade till London fyra dagar efter studenten vid Mimers hus. jag var ganska klar med Kungälv och Sverige kände jag då.

Hur skilde sig London från Kungälv?

– Helt och hållet. Det är jättestort och jättemycket folk, allting var 40 000 gånger mer. Det är folk från hela världen där, så man får ett annat perspektiv än man får när man bor i en liten stad.

I London arbetade Frida med administration och personalfrågor, bland annat för Pizza Express och Visa. Det var på Visa hon mötte sin man, den nyzeeländska juristen Gareth McMahon. När hans visum i London började närma sig utgångsdatum började de prata om flytt ännu längre bort.

Down under

– Gareth hade bott i Sydney innan och hans bror bodde där, så vi testade det även om planen inte från början var att stanna i fem år, berättar Frida.

Men fem år och två barn blev det i Sydney där både hon och Gareth arbetade i Central Business District, det stora skyskrapsområdet bakom det kända operahuset.

– Vi trivdes bra, men det är en helt annan arbetskultur i Australien. De har 20 dagars semester och ingen hämtar före klockan fem på förskolan. Om jag kommer till förskolan här i Sverige vid halv fem finns tvärtom inga barn kvar. Sedan har de ingen föräldrapenning där nere och det kostade oss 900 kronor per dag för Ilses förskola.

Planen att ta sig tillbaka till Kungälv fanns med i Fridas bakhuvud sedan länge.

– Det var nog ingen i familj som riktigt trodde mig, men min plan har alltid varit att flytta hem. Min man har vetat från dag ett att det var dit jag ville. Jag ville leva nära min familj.

Familjen viktigast

Så blev också fallet 2018. Att att kunna knyta samman sin nya familj med släkten från Romelanda och Kungälv hade varit Fridas målet länge och nu är målet äntligen uppfyllt.

– Allt känns jättebra. Jag frågor mig själv ibland om jag verkligen varit utomlands i elva år för man har kommit in i livet i Kungälv igen så enkelt.