Marknaden för bostadsrätter har stagnerat

Marknaden för bostadsrätter har stagnerat

8 januari, Kungälvs-Posten

Trots en generell prisökning i både Västra Götalandsregionen och landet i stort, så föll priserna på bostadsrätter i Kungälv under 2019 med 3,6 procent. Villapriserna i kommunen steg däremot med 2,4 procent, detta enligt siffror från Svensk mäklarstatistik.

Totalt såldes 490 bostadsrätter, 348 villor och 22 fritidshus i Kungälv under 2019. Enligt Pontus Damm vid Skandiamäklarna i Kungälv/Ale/Stenungsund kan bostadsmarknaden 2019 sammanfattas som stabil, med endast marginella prisförändringar.

Under 2019 sjönk priserna för bostadsrätter i Kungälv med 3,6 procent, medan de i resten av Sverige steg med 3,8 procent, vad beror det på?

– Det är svårt att ge exakta svar eftersom det är så många olika faktorer som spelar in. Något som kan påverkat utvecklingen är att det har byggts många bostadsrätter i Kungälv det senaste vilket kan ha mättat marknaden något.

Pontus Damm tror att den lugna prisutvecklingen kommer hålla i sig vilket enligt honom minskar orosmoln om en eventuell bostadsbubbla.

– Vi hade en stabil prisuppgång fram till hösten 2017 och därefter har marknaden stagnerat. Vi ser inte längre de hysteriska prisökningarna som vi såg då när allt rusade iväg, nu är det mer rim och reson vilket är bra.

Men tjänar inte ni mäklare bättre med högre bostadspriser?

– Både ja och nej. Har vi en marknad där allt rusar iväg hela tiden så är det inte sunt på sikt. Det kan resultera i en krasch vilket inte är bra för oss mäklare. Jag vill ha en stabil marknad där köpare och säljare kan spela under samma premisser.

Kungälvsvillor dyrare

Många mäklare delar inställningen att marknaden har stagnerat och det märks också i statistiken, priserna på bostadsrätter i Kungälv ökade vartenda år mellan 1996 och 2017, vilket alltså inte längre är fallet. Mäklarfirman Bjurfors försäljningschef Carina Nyström säger så här i ett pressmeddelande:

– 2019 har varit ett bra år. Priserna har stabiliserats igen efter nedgången hösten 2017, vilket har lockat flertalet spekulanter för både villor och bostadsrätter i Kungälv.

I pressmeddelandet från Bjurfors påpekas också att Kungälv fortsatt är en välmående och familjevänlig kommun med närhet till både natur och storstadsregionen Göteborg, detta tyder på att det snarare blir en uppgång i Kungälvs bostadspriser under 2020 än tvärtom, enligt Carina Nyström.

Snittpriset för bostadsrätter i Kungälvs kommun låg under 2019 på 2,3 miljoner kronor vilket är 230 000 kronor lägre än rikssnittet. Samtidigt låg snittpriset för villor i Kungälv på 4,2 miljoner kronor per såld fastighet vilket istället är ett pris långt över rikssnittet som ligger på 3,2 miljoner kronor.