Familjen Shabani står utan hem

Familjen Shabani står utan hem

02 november 2018, Lokaltidningen STO

Fuad och Sahdete Shabani har tillsammans med sina tre barn flyttat in ett vandrarhem. Kommunen har meddelat att familjens situation är inte tillräckligt utsatt för att de ska få förtur till de lägenheter som kan erbjudas vid särskilt problematiska situationer.

– Det finns inget internet här och jag behöver internet för att lämna in läxorna. Idag har jag flera inlämningar, men kan inte lämna in dem, säger den äldsta dottern uppgivet. Hon vill inte bli namngiven i tidningen.

– Socialen säger att vi ska fortsätta leta, men vi har verkligen letat överallt, Stora Höga, Stenungsund, Kungälv, säger sonen Enis, 17 år.

Det är trångt inne i stugan där fem personer ska samsas i två rum, rum som dessutom är fyllda med flyttkartonger och ihoprullade madrasser. Resten av familjens ägodelar finns i Ödsmål.

– Vi har lagt in resten i ett förråd som vi kommer betala 1600 kronor för varje månad, berättar pappa Fuad Shabani.

De äter frukost tillsammans runt träbordet i barnens rum. Eftersom stugans kokvrå ger begränsade kokmöjligheter serveras främst bröd, ost och te. Det är höstlov så barnen är inte i skolan, mamma Sahdete är ledig och Fuad har precis kommit tillbaka från det tidiga morgonskiftet som städare vid Coop Forum. Det är alla trötta och besvikna över situationen.

– Vi behöver ingen hjälp med ekonomin, vi har fast anställning båda två, vi har inga betalningsanmärkningar. Vi vill bara ha en bostad, säger Fuad.

– Om någon läsare har en möjlighet att hjälpa oss så får de gärna kontakta oss, säger Sahdete.

Det är inte första gången de bor vid Stenungsöns vandrarhem. Familjen har de senaste åren slussats runt mellan olika boenden runt om i Stenungsund och Tjörn. De har passerat platser som Kållekärr, Stora Höga, Ucklum och Tollenäs vandrarhem, där kände barnen sig extra utsatta eftersom andra boende drack och skrek på nätterna.

– Min lillasyster är elva år, det är inte bra för barn att bo på sådana ställen, säger Enis.

Hur känns det att berätta om det här för kompisar?

– De flesta vet redan, de ringer och frågar hur det går, om socialen hittat en lägenhet åt oss än.

Under gårdagen hölls ett möte på kommunhuset där barnen mötte en kurator och blev erbjudna en fast bostad, fast utan sina föräldrar.

– Hon sa att om vi inte orkar med situationen så kan vi få flytta till en annan familj, men jag kommer inte flytta till en annan familj, jag har redan en familj och vi håller ihop. Jag har en kompis som blev tagen från sin familj av socialen när vi bodde i Vänersborg. Polisen var där klockan fyra på morgonen och drog ut dem, berättar Enis.

Är ni rädda att det även kan hända er?

– Jag är inte rädd eftersom mina föräldrar har inte gjort något, säger Enis.

– Fast socialen kan missuppfatta och då kan det hända, det är det som jag är rädd för, säger den äldsta dottern.

Familjen har betalat 6000 kr för att få stanna på vandrarhemmet i sex dagar och därefter står kommunen för kostnaden fram till sista november, vad som sker därefter vet ingen.

Lokaltidningen STO har varit i kontakt med Stenungsunds kommun och dess bostadsbolag Stenungshem. Där får vi informationen att det finns avtal mellan bostadsbolaget och socialtjänsten där lägenheter kan erbjudas under särskilda omständigheter, exempelvis om den sökande inte har möjlighet att på egen hand söka bostad, men det har familjen Shabani enligt kommunen. De vi pratar med lägger också fram att det är ytterst få lägenhetskontrakt som sägs upp och att den större problematiken är kopplad till den allmänna bostadsbristen som råder.