Paddling och badvett för intergration

Paddling och badvett för intergration

13 juli 2018, Lokaltidningen STO

På onsdagen arrangerade gruppen Här möts vi utomhusdag vid Lysevattnet för att knyta band mellan svenskar och flyktingar.

– Ni som inte varit på badvett och livräddning går dit bort, säger Anti Ternevall och pekar mot en skogsglänta några meter från strandkanten, där simläraren Emelie Rosander står och ger instruktioner.

Solen strålar över Lysevattnet utanför Ucklum och det är fler personer som svalkar sig nere i vattnet än som befinner sig uppe på land. Det skvätts, det paddlas kanot och det badas, och tidigare under dagen kokades det rotfruktssoppa.

– Under förra årets utomhusdag pratade vi om allemansrätten och idag tog vi bad- och båtvett, berättar Anti Ternevall.

Hon är aktiv i Missionskyrkan i Ucklum och var en av de som startade igång Här möts vi. Gruppens fokus är att få människor från olika länder att mötas och lära av varandras likheter och olikheter. Victoria Nsimire från Kongo-Kinshasa är en av dagens cirka 60 deltagare och är på extra gott humör eftersom hon nyligen fått sitt uppehållstånd bekräftat.

– Idag är en bra dag, jag har paddlat kanot och det gick jättebra. Jag är jätteglad att många människor från Svenshögen träffas.

Här möts vi har sitt ursprung i de kontakter som knutits mellan flyktingar och svenskar vid asylmottagningen i Svenshögen under de senaste åren. Mottagningen är sedan den 30:e april i år stängd, men kontakterna har fortsatt och utvecklats. Cirka en gång i månaden arrangeras aktiviteter som konserter, hemmahos-kvällar och kubbspel, och i vintras kunde deltagarna testa på att åka skridskor.

– jag tror det är jätteviktigt att vi träffar varandra, både svenskar och invandrare och ser hur roligt det är att möta olika kulturer. Sen är det viktigt för våra nya vänner från andra länder att uppleva den svenska fantastiska naturen och lära sig ta ansvar för den, säger Anti Ternevall.

Tobias Rosander är dagens paddlingsinstruktör och berömmer allas engagemang.

– Många är väldigt tacksamma och glada, för många har inte så mycket att göra i sin vardag på sina boenden. De sitter mest där och kolla på youtube eller liknande för det finns inget att göra. Det här blir något annat, när de får komma ut och träffa andra och göra någonting istället för att sitta och uggla på sina rum.