Skolstrejken har nått Tjörn

Skolstrejken har nått Tjörn

15 mars 2019, Lokaltidningen STO

Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk nådde på fredagsmorgonen Fridas hage-skolan. Fyra miljömedvetna tjejer valde att strunta i lektionerna och uppmärksammade istället klimathotet vid skolans entré.

– Varför ska vi gå till skolan och lära oss massor saker om vi ändå ska dö snart på grund av klimatet.

Den hårresande kommentaren är den första som nämns av tjejerna som sitter med filtar och sittunderlag precis vid ingången till sin skola. De har fått tillstånd av sina föräldrar att strejka och planerar att sitta där de sitter hela dagen.

– Klimatfrågan är den största i vår värld. Om vi vill fortsätta ha ett bra liv och kunna leva som vi gör så behöver vi göra förändringar. Vi kan inte flyga lika mycket och vi kan inte äta lika mycket kött. Hur kan man stå där och säga att ingenting hänt med vår jord när man ser att det inte går bra, säger Elin Appelqvist.

– Varför ska barn tvingas bry sig om det här? Varför gör inte vuxna det? frågar sig Laura Gendrénaité som sitter bredvid. Med sig har de också Livia Allen och Tindra Guerin.

Skolstrejkerna initierades av 16-åriga Greta Thunberg i augusti förra året och har nu växt till en global rörelse för att motverka klimathotet. Initiativet går under den hashtagen ”Fridaysforfuture” och under dagen hålls skolstrejker för klimatet på över 2000 platser runt om i världen, enligt www.fridaysforfuture.org, Från Elfenbenskusten till Grönland, från Japan till Tjörn.

– Det är många demonstrationer runt om i hela världen idag, och vi tyckte att det är dags att visa att vi också är med på det här. Om Greta kan, så kan vi, säger Elin Appelqvist som kom med förslaget att strejken skulle hållas.

Greta Thunberg är tjejernas stora förebild och på en skylt framför sig har de satt upp bild på henne med texten:

”Greta är den riktiga hjälten! Börja tänka som Greta. Jorden kan inte vänta längre!”

– Det är jättemånga kommuner i Sverige som strejkar förutom Tjörn. Orust gör det och de ligger precis granne med oss, så varför gör inte vi det också, tänkte jag, säger Elin Appelqvist.

Planerar ni ännu fler klimatstrejker framöver?

– Vi kommer klimatstrejka igen, och då kommer vi skriva på sociala medier att kom och strejka med oss. Vi vill att den här frågan ska uppmärksammas.