Tjörn köper in staty för 470 000 kronor

Tjörn köper in staty för 470 000 kronor

6 mars 2019, Lokaltidningen STO

Nyligen har kultur- och fritidsförvaltningen investerat i en bronsstaty av Lena Cronqvist som ska vara på plats i parken vid Sundsby Säteri innan sommaren.

Den 80-åriga konstnären Lena Cronqvist är berömd både för sina målningar och offentliga konstverk, kända bronsstatyer utomhus är bland andra Girl making a face i Stockholm från 2003 och Flicka i balja i Halmstad från 2007. Nu har Tjörns kommun köpt in sin egen bronsflicka med namnet Flicka med hästsvans och parasoll. Kostnaden för statyn är 468 000 kronor exklusive moms vilket täcker nästan hela kommunens budget för offentlig konst.

– I planen för offentlig konst så är 1-procentregeln nämnd, men det var svårt att få till det rent praktiskt. Nu lägger man istället 500 000 om året från den centrala budgeten på denna typ av inköp, säger Maria Bäckersten, kulturstrateg som varit drivande i köpet.

Var ska den stå?

– Den ska stå permanent utomhus på Sundsby Säteri i parken. Det är ett muddringsprojekt i dammen där och vi är därför lite fördröjda, förhoppningvis är den på plats innan sommaren.

Just nu står statyn och väntar på att muddringen ska bli klar i ett galleri vid Badhustorget i Stenunsund, det var också där som Maria Bäckersten upptäckte statyn under en vernissage.

– Vi fick en inbjudan att komma och titta på utställningen i galleri bh5. Vi blev förälskade i den här statyn och Lena Cronqvist är en konstnär som har förankring på Västkusten. Vi såg direkt att hon skulle passa i vår park, ja det ser som hon kom till för att hamna på Sundsby.