Världslegend på Stenungsunds is

Världslegend på Stenungsund is

2 augusti 2018, Lokaltidningen STO

Den 89-årige världsmästaren i pardans John Nicks, ett av det största namnen i konståkningshistorien, tränar i Stenungsund i sommar.

År 1953 tog han VM-guld i pardans i Schweiz tillsammans med sin syster Jennifer Nicks, nu 65 år senare står han utanför omklädningsrum i Stenungsunds arenas ishall och berättar att han har höga förhoppningar på Stenungsundsåkaren Victor Ågren.

– Jag ska se till att han är en bättre åkare när jag reser än innan jag kom, säger John Nicks.

Hans beslut att besöka sommarlägret som Stenungsunds Konståkningsklubb anordnar kom som en glädjechock för klubben. John Nicks har tidigare avstått från att resa till Vinter-OS på grund av sin höga ålder, men när hans goda vän Toquji Oyama berättade att han skulle lära ut konståkning i svenska Stenungsund i sommar då hakade han på. Enligt Toqui Oyama så ringde John Nicks upp från sin bostad i Los Angeles i våras och frågade:

– Kommer du till USA i sommar?

– Nej jag ska resa till Sverige, sa Toqui Oyama.

– Då åker jag också dit, svarade John Nicks.

Alexandra von Essen, vice ordförande för Stenungsunds Konståkningsklubb är mycket glad över överraskningen Toqui Oyama tog med sig till klubbens sommarläger.

– Du har faktiskt en världssensation här på isen. Han har tränat olympiamedaljörer som Peggy Fleming, Sasha Cohen, Ashley Wagner och så vidare. Han är jätte jättestor i konståkningsvärlden, berättar hon.

Även huvudtränaren Helena Lindblom är märkbart tagen av John Nicks besök.

– Jag har känt Toqui Oyama i femton år och fick det här som present, att de kommer hit och delger kunskap till mina åkare. Väldigt fin present måste jag säga. John Nicks är sådan där toptop-coach, man kan inte komma högre.

Stenungsunds konståkningsklubbs sommarläger har arrangerats i nästan 30 år och den japanska tränaren Toqui Oyama har deltagit två gånger tidigare. Förutom att ta med sig tränarkollega Mitsue Iwama och den amerikanska legenden John Nicks har han i år med med sig 12 japanska åkare, samt två stycken malaysiska åkare till lägret. På isen finns också en tränare från Polen med norska deltagare från Fredrikstad. Det råder med andra ord en internationell stämning i ishallen där konståkare från hela världen glider fram till tonerna av Arvingarnas Eloise och med John Nicks tränarögon fästa på dem.

– Jag är 90 år gammal och gillar förändring, att komma hit och arbeta med unga konståkare är tillfredställande. Två veckor är ingen lång tid, men kan jag påverka till några förbättringar så är det värt det för mig, säger han.