Velomobilerna susar förbi

Velomobilerna susar förbi

9 augusti 2018, Lokaltidningen STO

Tolv stycken liggcyklar eller velomobiler är ute på nordisk rundtur. På onsdagen passerade karavanen Orust, Tjörn och Stenungsund.

Man kan lätt tro att man hamnat mitt i en sciencefictionfilm från 70-talet när man ser de raketliknande liggcyklarna far fram längst med vägkanterna på Tjörn och Orust, men Alve Henricsson påpekar att de inte bör ses som leksaker utan snarare effektiva fordon. Hans eget personliga hastighetsrekord ligger på 126 kilometer i timmen i nedförsbacke.

– Medelhastigheten från Fjällbacka hit till Stenungsund var 28,2 kilometer i timmen och då har jag med mig massor packning här bak, säger han och pekar bakom sätet i sin blåvita farkost.

Det finns cirka 130 stycken velonauter i Sverige och Alve Henricson är den enda velonauten i Stenungsund. Den låga förekomsten av fordonet är förvånande enligt Alve Henricson, som kan prata länge om fordonets många fördelar.

– De är aerodynamiska och skär genom luften, vilket gör de så snabba medan man på cyklar får massor onödigt luftmotstånd. Dessutom sitter du helt avslappnad och trampar i en velomobil, på en cykel får man ont i baken efter att man cyklat ett tag.

Trots att velomobiltrafiken är begränsad i världen, exempelvis kan nämnas att alla velomobiler byggs ihop manuellt och ingen fabrikstillverkning försekommer, så har ett internationellt velonautnätverk växt fram de senaste åren.

– Flest svenska velomobiler finns faktiskt längst med västkusten, men störst intresse finns i Holland. Där finns det tusentals och det beror på att där är det platt mark vilket förenklar, berättar Alve Henricson.

Nordic Velomobile tour körs för andra året i rad runt de norska, svenska och danska kusterna, med start och mål i Fredrikshavn. Nu har de nått Stenungsund och Alve Henricsons veranda där han bjuder deltagarna på lunch bestående av mackor och öl. En av de sista velonauterna som anländer är Ole Fredrik Lagesen som reser med en legendarisk velomobil han själv byggt ihop.

– Den är tjugo år gammal och så vitt jag vet den är det den första velomobilen i Norge, berättar han stolt.

Danska, norska, svenska, engelska och tyska blandas bland velonauterna på verandan i centrala Stenungsund. De vilar upp sig, äter mackor och diskuterer hastigheter, och alla är överens om Alve Henricsons sammanfattning av velomobilens status.

– Det är ingen leksak, det här är ett riktigt fordon, det är något att räkna med.